Planet Rhône

Le journal des vins de la Vallée du Rhône

Modetendenser bør ikke modarbejde egnsprodukter!

Découvertes en Vallée du Rhône 3/4


«Jeg afskyr mode», siger Andrew Jefford, journalist og forfatter,« fordi det generelt udelukker intelligens»

En stærk erklæring, som han derefter modererede med et mere varieret syn på, hvad der sker i vinens verden. Vel vidende, at mode frigiver en masse energi og kreativitet, beklager han  også, at det hurtigt bliver overdrevet, når «det virker». Han peger på den til tider misbrugte forskning i friskhed og mineralitet i vine i dag. Det er med beklagelse og selv med en vis bekymring, at han har observeret, at ønsket om i nogle tilfælde at slukke tørsten i den aktuelle mode til sidst vil modarbejde egnsprodukter.

«For at bevare druernes friskhed bliver høstdatoen ofte flyttet frem. Nogle gange for meget, fordi det har fatal påvirkning på vinens kvaliteten, for hvis man tror at 12,5 % vol. er god, er 11,5 % vol. uundgåeligt bedre.»

Men der er tidspunkter, hvor mode, kan spille en vigtig rolle i forberedelsen og kan støtte de store fremtidige ændringer. Andrew Jefford antyder ganske vist en eventuel omdannelse af vores vinmarker til et skiftende klima. Overbevist om, at fremtiden vil kræve en gennemgang af de relevante druesorter i visse regioner og betegnelser, retter han med stort håb og forventning blikket mod det, der normalt kaldes «beskedne vinsorter».  Stadig forbeholdt vinproduktionen lidt elitært og fortroligt kunne disse optage mere plads i vore landskaber, for at opnå vine og løsninger, der opfylder visse forbrugsmønstre…

 

Foto: ©Thomas O’Brien