1. Ubeskrivelig ... og uimodståelig!

    Appellationerne

  2. I GLASSET

    I glasset

    Vanskelig at dyrke og omdanne til vin – og den tilgiver intet (den udfolder sig i solen, på bjergsider eller åbne terrasser i syd og sydvest), giver Viognier imidlertid, når den behandles godt, en fremragende, uimodståelig og eksotisk vin. Dens imponerende buket fremhæver meget fyldige aromaer og en herlig finish. Denne druesort giver udsøgte hvidvine, der er fyldige, fede og cremede. Meget velduftende og subtil fremhæver og højner den foranderlige aromaer af gule frugter (mango, pærer, fersken, abrikos og kvæde), af friske blomster (viol, iris, akacie), af moskus og krydderier, men også af tørret frugt (mandler og ristede hasselnødder). Disse tørre vine, der forener modsætninger, føles også bemærkelsesværdig bløde. Viognier giver epikuræiske vine, der vækker en øjeblikkelig glæde: Condrieu er bedst efter 2 eller 3 år, hvor de er blevet opulente og eksotiske. Château-Grillet – selvom de har ligget på fad i 12 til 18 måneder – er drikkeklar, kort efter de er kommet på flaske. Viognier-druen er også en diskret del af druesammensætningen til Côte-Rôtie, hvor den tilfører denne vin et anstrøg af viol. Den passer godt sammen med grønne asparges, sushi, østers, fiskeboller i Nantua-sauce, gedde eller krebsehaler, en Rigotte de Condrieu, en Picodon-ost fra Drôme eller en mandel-galette.

  3. Og Jorden

    Og Jorden

    Viognier-druens vugge er beliggende i Condrieu og på nabolandsbyernes bjergsider. Denne druesort blev indtil for kort tid siden kun plantet her. Legenden siger, at Viognier er af dalmatisk oprindelse, og blev bragt til Frankrig af kejser Probus. Selvom den tager den sit navn fra det keltiske vidu (skov), som man også kan finde i det savojiske stednavn, Vions, viste en analyse af druesortens DNA i 2004, der blev gennemført af forskere fra University of California (Davis), dens alpine oprindelse, hvor den er nært beslægtet med en druesort fra Piemonte, Freisa-druen. Den var praktisk talt ukendt i begyndelsen af 1960’erne – den dækkede kun 28 hektar rundt om Condrieu – og blev næsten udslettet af vinlusen. I 1986 var der kun 20 hektar, hvor der var plantet Viognier. Men, den var takket være Condrieu-vinene kendt, og den blev eksporteret til Sydfrankrig og udlandet. Denne druesort udfolder sig på magre jorder, der består af pulveriseret granit, glimmer og tynde kalksten. Den er ikke særlig frugtbar, og dens udbytte svinger mellem 20 og 30 hl/ha i de gode år. Den har brug for en perfekt solbelysning for at udvikle alle sine fantastiske aromaer maksimalt.

  4. PÅ VANDRING

    På spadseretur gennem vores vinmarker...

    På spadseretur gennem vores vinmarker...
    Udforsk Viognier-druen! Den dækker i dag 2620 hektar og dens AOC-status er begrænset til de nordlige Côtes du Rhône områder. I udlandet bruges den i Italien, Spanien, Grækenland, Schweiz og endda i Østrig. Men, den er frem for alt en af de store, grønne amerikanske druesorter, der hovedsagelig anvendes i Californien. Den er ligeledes meget populær i Australien, hvor den udgør 70 % af det beplantede areal for grønne druer. For at opleve den på vores breddegrader kan du finde den i blomst i juni, og den modnes i begyndelsen af september.