1. Mourvèdre

  En original med gode fremtidsudsigter…

  En original med gode fremtidsudsigter…

  Mourvèdre-druen, hvis oprindelse er lidt af et mysterium, og som igennem lang tid blev anset for at være en simpel støttedrue, er nu dyrket i vidt omfang i den sydlige Rhône-dal på de overophedede sydlige bjergsider. Stærk, men varm og uforlignelig, giver den en kraftig, fyldig, garvesur vin, der dog har en fantastisk elegance. Den er ikke til at komme udenom, og den synes stadig at gemme på nogle dejlige overraskelser… og har siden 2002 haft sit eget ”Conservatoire du cépage Mourvèdre.”

  Appellationerne

 2. I GLASSET

  En stor personlighed

  Denne druesort med sin store personlighed, der ofte er undervurderet, giver en meget farverig vin, der er fyldig og struktureret. Dens garvesyrer er stærke og langvarige, hvilket er fremragende for rødvine. Når vinene er unge, har de aromaer af peber og sorte bær (solbær, brombær), med antydninger af hedelandskabets planter eller laurbær. Med årene (cirka 5 år) udvikler de sig i retning af noter, der er mere afrundede, og aromaer der er mere komplekse. Ved prøvesmagning dukker anstrøg af trøffel, læder og frugtmarmelade op (sveske, brombær og blåbær), ligesom dejlige dufte af vildt og krydderier. Den forlænger rosévinenes friskhed og beriger deres aromaer.

 3. Og Jorden

  En mystisk historie

  Selvom den præcise historie om Mourvèdre-druen forbliver et mysterium (nogle lidt uklare kilder angiver dens tilstedeværelse i området til at være de sidste 400 år), er der noget der tyder på, at den er kommet til Frankrig fra Spanien. Man mener, at den har en forbindelse til druesorten Mataro, der dyrkes i stor stil i Spanien, særligt i Catalonien. Dens franske navn kan være afledt af navnet på kommunen, Murviedro, der er beliggende i Valencia-provinsen. Det eneste vi ved med sikkerhed er, at den altid blev dyrket i Syd- og Sydvestfrankrig, og at dens produktionsareal var meget større før vinluskrisen, end det er nu. For at opleve den på Rhônens terroirer kan man besøge, blandt andre, Chateauneuf-du-Pape og Beaumes-de-Venise.

 4. PÅ VANDRING

  Upoleret men kraftig

  Helt ind i klaserne har Mourvèdre en opretstående vækst og et tykt skind. De kompakte klaser er mellemstore til store, kegleformede, smalle og undertiden vingede. Druerne er mellemstore, kugleformede og har en tyk blåsort hinde. Druernes lækre frugtkød er saftigt med en skarp smag. Det særlige ved denne druesort er knoppernes meget sene udfoldelse, såvel som dens modning. For at opnå det sidstnævnte, der sker meget langsomt, har druesorten brug for varme og lys gennem en lang periode. Det er en robust plante, der tilpasser sig fattige jorder, og som kan tåle vindene fra syd. Dens udbytte kan være meget højt, og den kræver en kontrolleret beskæring.