Visan

Côtes du Rhône Villages

Velkommen til Enclave des Papes (Pavernes Enklave).

 1. A bundle of colours and beguiling fragrances, where the landscape has womanly curves, Visan makes smooth wines whose finesse is enlivened by notes of spice.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Visan blev pavens ejendom i 1344 og har fra denne fortid arvet tilhørsforholdet til sit oprindelige område: det er et stykke af Vaucluse, der er isoleret midt i det provencalske Drôme, kaldet Pavernes Enklave. Du befinder dig her i et rige af aleppofyr, lavendel og trøfler og… vinmarker, det siger sig selv! Visan er også et vindistrikt, der har været klassificeret som Côtes-du-Rhône Villages Communal siden 1966. Vindistriktet, der er beliggende hele vejen rundt om landsbyen, dækker halvdelen af Visans areal. Det har skaleret højene for at nyde godt af den bedste belysning, og skråner ned ad de jævne, fint formede skråninger, helt ned til sletten, hvilket er et smukt syn for den besøgende. Her kommer man ligeså meget for landskabets fred og ro som for at opleve de lokale skatte. Dette nordlige vindistrikt, der er plantet i jorder af leret kalksten, fremstiller størstedelen af vinene på Grenache og Syrah, der, når de kombineres med andre druesorter - Carignan, Mourvèdre – frembringer rødvine fra dette terroir, der er raffinerede og elegante. De har en buket af røde bær, krydderier og mineralske noter, der er karakteristiske for deres personlighed. Selvom de røde er dominerende, overlader de dog en lille plads til rosé- og hvidvinene i sortimentet. De første, på en gang blomstrede og frugtagtige, giver en frisk smag blandet med nogle noter af peber. De sidste er fulde af smag og aroma af citrusfrugt, fersken og abrikos. De formår at være både delikate og samtidig fede med en cremet konsistens.

  Smag og aromaer
  Appellationens rødvine får styrken og afrundetheden fra Grenache-druen (minimum 50 % af druesammensætningen), det frugtagtige fra Syrah og den aromatiske vedvarenhed fra Mourvèdre (minimum 20 % for de to sidstnævnte druesorter). De har et godt lagringspotentiale og kan lagres i adskillige år.

  De frugtagtige og pebrede rosévine er meget behagelige med minimum 50 % Grenache og minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, osv.) må maksimalt repræsentere 20 % af druesammensætningen. Det er vine, der bør drikkes, mens de er helt unge, inden for de første par år.
  Hvidvinene med citrusfrugtnoter laves her på Grenache Blanc, Clairette Blanche, Bourboulenc Blanc og Viognier Blanc, der skal udgøre mere end 80 % af druesammensætningen. Det er vine, der bør drikkes, mens de er helt unge, inden for de første par år.
  Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine er 12,5 %, hvor den er minimum 12 % for rosévinene og hvidvinene.

 2. Historien

  Spor efter livet i den gallo-romanske periode er blevet afdækket ved Visan, spor der bevidner, at stedet var beboet i antikken. Der blev allerede anlagt vinmarker her under Probus, i det 3. århundrede e.kr. Allerede i 1250 er Visan i besiddelse af en fælles vinperse (en vinpresseanordning). Visan, der engang var en af tempelriddernes besiddelser, blev pavens ejendom i 1344.

  Vinavlerne i Visans Lav (La Confrérie Des Vignerons De Visan), det første i regionen, og et af de første i Frankrig, blev stiftet i 1475 og forblev aktivt lige indtil 1792. Det blev genetableret i 1978, da man afholdt den første fest for byens vine. Under dens sommerforsamling drages der i ceremonielt optog til Notre-Dame-des-Vignes for at få velsignet en vinstok, der efterfølgende højtideligt afbrændes på Place du Marot, mens man danser ‘souco’ (‘souche’ eller ‘vinstok’ på provencalsk).

  I 1967 blev Visan klassificeret som, Côtes-du-Rhône Villages Visan.


  Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

  1967
  Oprettelse af AOC Visan
 3. Geografi

  Vindistriktet er beliggende i kommunen Visan, i Vaucluse-departementet (Enclave des Papes).


  Klima

  Et klima der er påvirket af Middelhavet, modificeret af påvirkningen fra Mistralvinden.

 4. Jorderne

  Leret kalksten, rød og stenet.

 5. Nøgletal de Visan

  Produktionsområde

  570 hektar

  Totalproduktion

  21 694 hl

  Farver

  • 93% Rød
  • 3% Hvid
  • 4% Rosé

  Gennemsnitligt opnået
  afkast

  38 hl/ha

  *Export figures according to the most recent research

  Source : Harvest statement 2016