Vin Doux Naturel Rasteau (Hedvine)

Rasteaus hedvine er usædvanlige...

  1. Rasteaus hedvine er usædvanlige. Fremstillet på basis af Grenache Noir, på stenet jord og godt eksponeret mod syd, udgår de fra vinplanter med en alder på 50 til 80 år, der samler/koncentrerer deres saft til at give mindre end en flaske per fod/vinstok. Efter høsten, hvor druerne plukkes med hånden, overføres mosten, der er under gæring, for at lave to typer hedvine.

    Som et resultat af rosévinfremstilling, ved tapning (saignée), har Rasteau-vinen en smuk ravgul farve og aromaer af tørret frugt, abrikos og honning. Fyldig, mild, balanceret, og den kan opbevares i op til otte år.

    Hvad angår den røde Rasteau-vin, fremstilles den af druer, der er stampede og udblødt i kar. Vinen udsender aromaer af kogte svesker og varme krydderier, der udvikler sig ved lagring hen mod en ‘rancio-smag' (madeirisering). Det er en vin, der kan lagres i op til ti år, hvor den udvikler noter af tørret frugt og ristede kaffebønner.

    Det er uden tvivl vine så sjældne og så rige på aromaer, at de vil vinde ved nærmere bekendtskab.

    Smagsvarianter




    Rasteau hedvin findes i tre farver: rød, hvid og rosé. Vinene ”hors d’âge” kaldes ”Rancio.”

    Vinstokkene er reserveret til sort Grenache Noir, der skal udgøre minimum 90 %. De andre druesorter vælges blandt de andre godkendte Côtes-du-Rhône-druesorter.
    Reglerne for produktionen retter sig efter lovgivningen for de andre hedvine (Vins Doux Naturels). Afbrydelse af gæringsprocessen er obligatorisk med neutral vinalkohol titreret til mindst 96 % vægtfylde, ned til forholdene 5 % minimum og 10 % maksimum. Den minimale totale fylde (alkohol opnået og mulig/potentiel alkoholstyrke) skal være fra 21,5 % vægtfylde med et minimum på 15 % opnået vægtfylde.

    Den minimale naturlige sukkerfylde i mosten skal være fra 252 gr/l

  2. Historien

    Rasteaus sydvendte bjergsidder fremmer druernes modning, hvilket gør en klassisk vinfremstilling vanskelig.

    I 1934 udviklede kommunens vinavlere den første hedvin med et opmuntrende resultat. I denne periode var kommunen fordelt mellem vinplanter, frugttræer og oliventræer.
    I 1944 blev AOC Rasteau Vin Doux Naturel officielt anerkendt.

    I 2010 fulgte Rasteaus røde ikke-mousserende vine trop.

    1944
    Oprettelse af AOC Vin Doux Naturel Rasteau (Hedvine)
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig ud over kommunerne Rasteau (primært), Cairanne og Sablet, hvor der dog kun er en snes parceller.

    Klima

    Et klima der er påvirket af middelhavsklimaet og med sydvendte bjergsider, beskyttes her let for Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Rastaus jorder er lig appellationen Côtes-du-Rhônes jorder; man finder her brune kalkholdige jorder, magre jorder på mergel og røde jorder på sandsten. Det at eksponeringen hovedsagelig er mod syd, og at heden ophobes om dagen og udsendes om natten, betyder, at druerne kan modnes helt.

  5. Vin Doux Naturel Rasteau Nøgletal

    Produktionsområde

    22 hektar

    Totalproduktion

    638 hl

    Farver

    • 63% Rød
    • 2% Hvid
    • 35% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    29 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016