Ventoux

Mont Ventoux-egnen, der blev klassificeret som Biosfærereservat af UNESCO i 1990, er den privilegerede ramme for vingårdene, hvor der arbejdes med respekt for naturen og regionens historie og kulturarv.

  1. A kindly giant who watches over the aromatic garrigue scrubland and the carefully tended vineyards, Mont Ventoux shelters wines conducive to sharing and close companionship – celebrated with a fragrant, flavourful centrepiece.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Ventoux-vinene nyder godt af et beskyttet terroir og af en ekstraordinær biodiversitet.
    Mont Ventoux-egnen, der blev klassificeret som Biosfærereservat af UNESCO i 1990, er den privilegerede ramme for vingårdene, hvor der arbejdes med respekt for naturen og regionens historie og kulturarv.

    På Ventoux’ bjergsider mødes middelhavsverdenen og alpelandskabet blandt stenege, hvidege, cedertræer, bøgetræer, lærketræer og fyrretræer. Mange sjældne eller endemiske plantearter er bevaret her, såvel som et varieret dyreliv med hjortedyr og rovfugle. Dette myldrende liv og denne saft og kraft gennemtrænger det omfattende udvalg af AOC Ventoux-vine.

    Her er man unægtelig på en egn kendt for sin gastronomi, der er udødeliggjort af Alphonse Daudet i historien: ”Trois Messes basses.” Det var på slottet Trinquelage på Ventoux-egnen, at Dom Balaguère lod sig friste til det fantastiske julefestmåltid af sin degn… Men, hvem ville ikke kunne tilgive ham for det?

    Ventoux’ rødvine, inspireret af denne overflod, er bløde og rige på aromaer, der går fra røde bær, krydderier og læder til lakrids og trøffel. Deres ry har givet mulighed for eksport over på den anden side af Atlanterhavet. I kølvandet kommer rosévinene med en lang, frisk finish, der er pyntet med noter af kirsebær, hindbær og blomster.
    Hvidvinene leder tankerne hen på irisblomster, akacie og citrusfrugter.

    Smagsvarianter




    Appellationens rødvine og rosévine fremstilles af de primære druesorter, Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Mourvèdre og Carignan. De sekundære druesorter, der er godkendt til maksimalt at udgøre 20 %, er: Bourboulenc, Clairette, Counoise, Grenache Blanc, Marsanne, Marsellan, Picpoul Noir, Roussanne, Vermentino og Viognier.

    Bemærk, Marsellan og Vermentino må ikke overskride 10 % af druesammensætningen. Ventoux-vinene har noter af røde bær, solbær eller brombær, er behagelige i munden, og kan nogle gange bevæge sig hen imod mere komplekse vanilje- og lakridsaromaer, der har en dejlig densitet og en god lang finish.

    Ventoux’ rosevine, der fremstilles af druesorterne Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault eller Carignan, bevæger sig rundt på et nyt område for lette vine, der kan drikkes til alle måltidets retter.

    For hvidvinene er de primære druesorter: Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc og Roussanne. De sekundære er: Marsanne, Vermentino og Viognier. De må ikke udgøre mere end 10 % af druesammensætningen.

  2. Historien

    Der har været vinmarker på denne egn siden den tidligste oldtid. Arkæologiske udgravninger i Mazan har fundet et pottemageri, der dateres til det første århundrede før vor tidsregning, hvor de første vinamforaer, der kendes til i Frankrig, blev fremstillet.

    AOC Ventoux’ vindistrikt oplevede en fantastiske udvikling under pavedømmet i Avignon. I løbet af århundrederne blev vinene fra Ventoux modtaget på de franske kongers borde samme med andre af kongerigets store vine.

    I 1939 stiftede vinavlerne et syndikat, Syndicat Des Vins Du Ventoux, som skulle fremme regionens vines kvalitet og karakter. Takket være deres indsats blev deres vine klassificeret som VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) i 1953, og opnåede efterfølgende i 1973 AOC-status

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1973
    Oprettelse af AOC Ventoux
  3. Geografi

    Vindistriktet er beliggende øst for Rhône-dalen og breder sig ud over 51 kommuner i Vaucluse-departementet. Afgrænset af Calavon og beskyttet imod Mistralvinden af Mont Ventoux og Dentelles de Montmirail, udfolder det sig på et naturområde, der er klassificeret som Biosfærereservat af Unesco.

    Klima

    Klima tempereret middelhavsklima med en let påvirkning fra bjergene (Mont Ventoux og bjergene i Vaucluse).

  4. Jorderne

    Består af aflejringer afsat af havet i tertiærtiden for foden af Ventoux’ kalkstensmassiv, og de præsenterer en bemærkelsesværdig varietet af geologiske formationer. Man finder her især tre typer jorder:

    Rød jord der stammer fra nedbrydningen af kalksten,
    Jorder der består af en blanding af sand og okkerholdig ler,
    Forvitringsjorder dækket af valsede småsten eller løsrevet kalk-ur fra bjerget.
    Forbundet med det provencalske klima og med de mange mikroklimaer, der er knyttet til appellationens bjerge, flade områder og dale, forøger disse terroir-variationer AOC’ens vines smagsnuancer.

  5. Nøgletal de Ventoux

    Produktionsområde

    5 774 hektar

    Totalproduktion

    269 578 hl

    Farver

    • 68% Rød
    • 4% Hvid
    • 28% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    47 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016