Valréas

Côtes du Rhône Villages

Valréas, hovedstad i Enclave des Papes (Pavernes Enklave).

  1. Flourishing island-like in the Provençal Drôme, the enclave of Valréas has an environment that produces delicate, caressing wines with a discreetly sensual yet persistent charm.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Efter at være blevet valgt til pave i 1317 i Lyon smagte pave Johannes XXII, på sin vej til Avignon, på et tidspunkt hvor han var meget syg, en vin fra Valréas. Den syntes at give ham nye kræfter, og han blev hurtig rask igen. For altid at have vinen til sin rådighed købte han byen af Dauphinen af Viennois. På den måde slog han to fluer med et smæk: dette gav ham en stærk og vigtig position mellem sine egne områder Avignon og Comtat Venaissin, og de der var ejet af hhv. Dauphinerne af Viennois og Greverne af Provence, der var meget hævngerrige naboer i denne urolige periode. Senere erhvervede han også Richerenches og Visan. Og på den måde blev Enclave des Papes grundlagt! Derfor har Valréas bevaret titlen som hovedstad i Enclave des Papes. Den dag i dag er byen stadig en kanton i Vaucluse-departementet, helt omringet af Drôme-departementet.
    Når det drejer sig om byens vindistrikt, det der forførte paven, kan dette takke dets bjergsiders eksponering for sin udstråling: de ligger mod nord i aftensolens lys og højt oppe. Det overvejende lerede terræn bevarer derfor køligheden og fugten og er mindre følsomt over for tørke end de terræner, der er underlagt solens brændende hede. En anden faktor, der tilfører vinen dens præg, er den kolde luftstrøm fra alpernes forland, der afkøler vinplanterne. Resultatet er, at Valréas’ rødvine udtrykker sig i noter af røde bør, hindbær, ribs og solbær, er raffinerede, silkebløde og friske, og at de har et fremragende lagringspotentiale. Hvidvinene er fede og aromatiske. Rosévinene fremstår som meget frugtagtige.

    Smag og aromaer




    Appellationens rødvines druesammensætning skal indeholde minimum 50 % Grenache, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Det er vine med stort lagringspotentiale, der kan lagres i mere end 10 år.
    Appellationens hvidvine skal indeholde 80 % af de følgende druesorter: Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc, Viognier Blanc. De er friske, og de bør drikkes, mens de er unge.
    Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine er 12,5 %, hvor den er 12 % for rosevinene og hvidvinene.

  2. Historien

    Området har uden tvivl været beboet siden den gallo-romanske periode, hvilket bevises ved skulpturfragmenter og nogle grave, der er blevet fundet her.

    Grundlæggelsen af Valréas begyndes i det 9. århundrede, i begyndelsen af Karl d. Stores regeringstid. En person ved navn Valère etablerede sin ejendom ved Coronne-flodens breder, hvor byen nu er beliggende. Med tiden blev denne store ejendom forenet med naboklosteret, der var dedikeret til Sankt Vincent, vindyrkningen skytshelgen, hvilket skabte fundamentet for den første lille købstad.

    Det var pave Johannes XXII, der købte ejendommen af Humbert de Montauban i 1317. Legenden fortæller, at ved sin tilbagekomst fra Lyon, efter at være blevet valgt til pave, var paven meget træt og genvandt helbredet takket være vinen fra Valréas. Han besluttede derfor at annektere dette område, miraklets kilde. Valréas vedblev derfor at være hovedstaden i Enclave des Papes lige indtil revolutionen.

    Vindistriktet fik tildelt appellationen Côtes-du-Rhône Villages Valréas i 1967.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1967
    Oprettelse af AOC Valréas
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig ud over kommunen Valréas, i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Klassisk middelhavsklima under påvirkning af vind fra alperne.

  4. Jorderne

    Terrasserede bjergsider der består af mere eller mindre stenet rødler.

  5. Nøgletal de Valréas

    Produktionsområde

    444 hektar

    Totalproduktion

    17 435 hl

    Farver

    • 97% Rød
    • 2% Hvid
    • 1% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    39 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016