Vacqueyras

Balancens kraft og styrke!

Appellationens vine, der er fyldige, delikate og komplekse, er fremstillet af en druesammensætning, der på harmonisk vis blander de forskellige terroirers kvaliteter.

  1. Sheltered by the Dentelles de Montmirail, Vacqueyras stretches out in the baking sun, crafting a wine of colour and depth: a nectar of spice, over-ripe fruit and pungent garrigue scents.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Balancens kraft og styrke! Appellationens vine, der er fyldige, delikate og komplekse, er fremstillet af en druesammensætning, der på harmonisk vis blander de forskellige terroirers kvaliteter.

    Anbragt ved foden af Dentelles de Montmirail, ved Ouvèze-flodens venstre bred, er appellationen anlagt i kommunerne Vacqueyras og Sarrians mellem de berømte vindistrikter, Gigondas og Beaumes-de-Venise. Rødvinene udvikler aromaer af små røde bær og viol, mens de stadig er unge, og udvikler sig hen imod dufte af lakrids, underskov, peber og krydderier, når de ældes. De sjældne hvidvine er glansfulde og udsøgte, og rosévinene, der er endnu mere velbevarede hemmeligheder, er velafrundede og bløde med aromaer af blomster og skovjordbær.

    En vins skønhed beror på dens balance og dens karakter. I Vacqueyras giver druesammensætningerne vine med styrke og en tydelige karakter, men som altid skiller sig ud ved en friskhed og en særlig finesse.
    Endelig har Vacqueyras været den officielle Cru for den berømte Festival d’Avignon siden 1998.

    Smagsvarianter




    For rødvinene (97 % af produktionen), vedbliver den primære druesort at være Grenache Noir (minimum 50 %), efterfulgt af Syrah og Mourvèdre (minimum 20 %). Alt i alt skal Grenache, Syrah og Mourvèdre udgøre minimum 90 % af druesammensætningen, hvor de andre af Côtes du Rhônes tilladte druesorter må udgøre maksimalt 10 %. Bemærk: Carignan, der har været forbudt, er for nylig blevet godkendt.

    Rødvinene har en dyb farve, en smuk rubinrød nuance for de unge vine og en mørkerød for de lagrede vine. De har en buket, der hurtigt afslører frugt: mørke kirsebær, med sten og modne, og med noter af konserverede frugter, såsom figen i lage. Normalt bliver de krydrede nuancer mere fremtrædende med tiden, med noter af læder, vildt, eller endda let røgede noter. Det er robuste, kraftige og fyldige vine med en behagelig finish.
    De har en smuk farve, en anelse gylden, og deres frugtagtige buket er kraftig og vellugtende,… som hedelandskabet.

    Endelig er der hvidvinene, glansfulde med en smuk klar gul farve med genskær af grønt, der fremstilles på Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne og Viognier, og ingen af disse druesorter må udgøre mere end 80 % af druesammensætningen. De har en frugtagtig buket med noter af akacie og gyvel, nogle gange sammen med et let anstrøg af citrusfrugt.

  2. Historien

    Den romerske kolonisering gav mulighed for at udvikle vindyrkning i Rhône-dalen, og dette var særlig udbredt omkring byen Orange i det 2. og 1. århundrede f.kr.. De arkæologiske artefakter fra en romersk villa er blevet fundet ved Vacqueyras - Vaqueiras på provencalsk – der får sit navn fra det latinske, Valléa Quadreria, dvs. Stendalen.

    De første skrevne kilder, der vedrører vindyrkning i Vacqueyras, er dog fra middelalderen. I 1414, anfører den første matrikelbog for Comtat Venaissin tilstedeværelsen af vinplanter rundt om landsbyen. I 1448 nævnes beskatning af vinhøsten og vinene i Vacqueyras.
    Efter revolutionen blev vindistriktet Comtat Venaissin, inklusive Vacqueyras, tilstået Frankrig i 1791.

    I 1937 blev landsbyen Vacqueyras knyttet til Côtes du Rhône appellationens område. I 1955 sluttede den sig til Côtes du Rhône Villages. I 1967 blev Vacqueyras til Côtes du Rhône Villages sammen med mange andre kommuner. Endelige opnåede Vacqueyras sin officielle titel som en lokal appellation den 22. februar 1990, da den fik denne tildelt af INAO (Institut National des Appellations d’Origine Contrôlée). Siden da har produktionen været styret af stringente regler. Grundudbyttet er for eksempel fastsat til 36 hektoliter per hektar, et af de laveste i Frankrig. Høsten skal sorteres, og vinplanterne skal være minimum tre år for at producere druer egnet for Vacqueyras’ vine.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1990
    Oprettelse af AOC Vacqueyras
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig ud over to kommuner, Vacqueyras og Sarrians i Vaucluse-departementet, for foden Dentelles de Montmirail.

    Klima

    Middelhavsklima med et ekstra trumfkort: Mistralvinden renser vindistriktet. Den beskytter vinplanterne imod en række svampesygdomme og rydder skadedyr af vejen. De sæsonbetonede regnskyl er meget markante. Temperaturen er meget høj om sommeren.

  4. Jorderne

    For foden af Dentelles de Montmirail, den vestligste del af bjergmassivet Baronnies, består denne appellations terroir af alluviale jorder og gletsjerterrasser fra Riss-istiden (kaldet Saale-istiden i Danmark).
    Jorderne er af sandet ler med lag af valsede småsten på Ouvèze-flodens terrasser.

  5. Nøgletal de Vacqueyras

    Produktionsområde

    1 412 hektar

    Totalproduktion

    45 620 hl

    Farver

    • 95% Rød
    • 4% Hvid
    • 1% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    32 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016