Tavel

Pas på, undtagelse! Alle Tavel-vinene er rosévine. AOC’en er altså den eneste Rhône-appellation, der kun laver rosevine.

  1. Gorgeous Tavel dresses in a thousand shades of pink to seduce and captivate the senses. Luminous like no other wine, it inspires the chef, the eater and the eaten.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Men, hvilke rosévine! Romanforfatteren Honoré de Balzac sagde, at det er en af de få rosévine, der vinder med tiden. Disse vines lyserøde farve kan svinge fra laksefarvet til intens rubinrød. Deres komplekse duft af røde bær udvikler sig hen imod bløde noter af stenfrugter og mandler, mens deres fyldige og runde smag afslører en meget aromatisk styrke, understøttet af krydrede anstrøg.

    Smagsvarianter




    Druerne bruges udelukkende til at fremstille rosévine. Free run-saft (jus de goutte) og pressesaft samles sammen inden gæringen. Et stort antal druesorter er godkendt for denne appellation, og ingen druesort må udgøre mere end 60 % af en bedrifts areal. Ikke desto mindre er Grenache-druen basis for Tavel-vinene. Alle Grenache-druerne (blå, grønne, grå) udgør mellem 30 og 60 % af vinstokkene.
    (rettelse: Omfanget af hver af de primære druesorter skal være mindre end eller lig med 60 % af vinstokkene.
    Det er Cinsault, Bourboulenc, Clairette (rød og grøn), Mourvèdre, Picpoul (blå, grøn, grå), Syrah,
    Omfanget af hver af de underordnede druesorter skal være mindre end eller lig med 10 % af vinstokkene Carignan (sort eller grøn) og Calitor Noir.)

    Disse vines lyserøde farve kan gå fra laksefarvet til intens rubinrød. Deres komplekse duft af røde bær udvikler sig hen imod bløde noter af stenfrugter og mandler, mens deres fyldige og runde smag afslører en meget aromatisk styrke, understøttet af krydrede anstrøg.

  2. Historien

    Vindyrkningen går tilbage til det 5. århundrede f.kr. i regionen. Vindistriktet, der var anlagt af grækerne, udviklede sig under romerne. Beliggende på en vigtig kommunikationsrute mellem de befæstede byer Roquemaure og Nîmes, befandt Tavel sig på et ideelt sted for udvikling og udbygning. Der er blevet fundet forskellige arkæologiske artefakter her, der stammer tilbage fra denne periode, såsom stumper og fragmenter fra amforaer dekoreret med vindruer. Imidlertid, dukker navnet Villa Tavellis, der senere skulle blive til Tavel, op for første gang i dokumenter fra det 8. århundrede.

    I midten af det 14. århundrede fik Pave Innocens VI, der havde en særlig forkærlighed for vinene fra Rhônens højre bred, leveret vine fra Prieuré de Montézargues til det pontifikale bord. Denne vingård, der eksisterer den dag i dag, er beliggende i hjertet af Tavel AOC’en. Efter pavestolen vendte tilbage til Rom, og frem til revolutionen, blev vinene fra Tavel og regionen i øvrigt eksporteret til Italien. Fra 1737 forbød et kongeligt dekret at tilsætte udenlandske vine til appellationens produktion, og Tavel-vinene, samt de fra andre kommuner i Gard, fik tilladelse til at mærke deres vintønder med seglet C.d.R. (Côte du Rhône), og på den måde etablerede de forudsætningerne for AOC.

    I 1902 dannede Tavels vinproducenter et syndikat af ejere-vinavlere. For at udbrede kendskab til og værdsætte deres rosévine deltog medlemmerne i forskellige nationale og internationale udstillinger, inklusive de i Lyon, Marseille, Strasbourg og Liège. I 1927, på Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié tilskyndelse, indledte Aimé Roudil, syndikatets præsident, og 40 vinavlere fra Tavle, en proces ved civildomstolen i Gard for at få defineret produktionsområdet. Det endelige dekret blev kundgjort den 19. november 1937.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1937
    Oprettelse af AOC Tavel
  3. Geografi

    Vindistriktet er beliggende i kommunen Tavel, i Gard-departementet på Rhônens højre bred.




    Klima

    Et klima der er påvirket af middelhavsklimaet og med reduceret regn, i gennemsnit 2.700 årlige solskinstimer, og Mistralvinden er den dominerende vind.

  4. Jorderne

    Tavels vinproducerende område består af fire tydelige zoner. En alluvial zone der er frembragt af Rhônen, der befinder sig på AOC’erne Lirac og Tavels bjergsider i form af alluviumsaflejringer fra oldtiden, der dækker de nederste og de mellemste terrasser. Derefter følger en sandet zone, der stammer tilbage fra midterste pliocæntid, hvis sand befinder sig mellem Tavel og Roquemaure.

    En zone af mergelholdig kalksten anbragt i løbet den tidlige barremianske tidsalder, der danner Villeneuve les Avignon, Les Angles og Tavel-massivet. Og endelig er der en zone, der består af øvre barremiansk urgoniansk kalkstensfacies, der danner Tavel-Rochefort du Gard bjergmassivet. Disse består primært af krystallinsk kalksten (lerholdige og klipperev) og sandet kalksten (detrital kalksten)

  5. Nøgletal de Tavel

    Produktionsområde

    911 hektar

    Totalproduktion

    37 778 hl

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    41 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016