Saint-Péray

En original hvidvin!

Bobler og aromaer...

  1. Round a bend in the road, Saint-Péray swings into view. Its terroir, weaved into the stone and into history, is coated and patined like its wine – a bouquet of delicate mineral and floral scents.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    En original hvidvin! Bobler og aromaer... På 75 hektar udfolder vindistriktet Saint-Péray sig på de jævne skråninger for foden af slottet Crussol, under kalkstenfremspringet ”Colline de Crussols” (”Crussolbjergets”), påvirkning, hvorfra distriktet har taget sit navn.
    Beliggende på Rhônens højre bred, vest for Valence i Ardèche, er AOC’en Saint-Péray den sydligste af de nordlige Côtes-du-Rhône appellationer. Og det er ikke det eneste originale ved denne, for en tredjedel af de vine der produceres af appellationen er… mousserende!

    Appellationens terroir, der består af kalksten og granit, det exceptionelle klima og det fornemme relief bidrager alle til Saint-Pérays hvidvines unikke karakter.
    Hvad der også er unikt er, at appellationens mousserende vine er Rhône-dalens eneste mousserende. Og appellationens vinavlere lærte den ”traditionelle” metode at kende i 1829.

    I dag er dens ikke-mousserende vine, med deres blege farver, fine og friske, aromatiske og balancerede, og de udsender noter af blomster og mineraler. Mousserende Saint-Péray-vine, der er sammensat af Marsanne – ofte den dominerende - og Roussanne, er pyntet med noter af grillet brød, honning og mandler, der forfører vinelskernes ganer i hele verden.

    Smagsvarianter




    Saint-Péray, der er et gedigent Ardèche-produkt, er frugten af to druesorter, Marsanne og Roussanne. De ikke-mousserende vine er lette, har et lavt syreindhold og aromaer af tørret abrikos, akacie, bivoks, kvæde, krydderier, nødder (mandler, hasselnød og valnød), frisk kærlighedsfrugt, honning, lys fersken, kogte æbler, lakrids, viol og citrus.
    Roussanne, delikat og fin, er en ædel druesort, der producerer udsøgte vine af meget høj kvalitet med en strågul farve og en fremragende buket, som er velegnede til lagring.
    Denne druesorts originale aromaer leder tanker hen på abrikos, hvidtjørn, grøn kaffe, kaprifolium, honning, diskret narcis og irisrødder.

  2. Historien

    I det 15. århundrede drog landsbybeboerne uden for slottet Crussols bymure og bosatte sig i Mialan-dalen for at dyrke deres vinplanter her. På datidens dialekt blev landsbyen Saint-Pierre-d’Ay til: ”Saint-Péray.” Saint-Péray-vinene, der allerede var populære, blev nu værdsat af de kongelige. Under revolutionen blev dens navn dog sekulariseret: Saint-Péray blev for en tid til ”Péray vin blanc.”
    I 1826 er tiden til fornyelse, og Louis-Alexandre Faure, en af appellationens vinavlere, producerer her for første gang en mousserende vin.
    I 1829, inspireret af den metode der benyttes i Champagne, skabes den første ”sprudlende” Saint-Péray-vin.
    Det 19. århundrede ser toppen af Saint-Péray-vinenes popularitet. Denne hvidvin, almindelig eller mousserende, der var værdsat i hele Europa, blev drukket til måltiderne ved de største borde, fra Zaren af Ruslands til Dronning Victorias. Den inspirerede også nogle af de største kunstnere: Richard Wagner komponerede Parsifal efter at have drukket Saint-Péray, imens Lamartine, Daudet, Maupassant og Baudelaire nævner den i deres værker. Selv Pave Pius VII roste dens værd.
    Det 20. århundrede blev det århundrede, hvor den modtog anerkendelse: Den 8. december 1936 blev Saint-Péray en af de ni første AOC’er (Appellations d’Origine Contrôlée).

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1936
    Oprettelse af AOC Saint-Péray
  3. Geografi

    Beliggende på Rhônens højre bred, 5 km vest for Valence i Ardèche, er vindistriktet Saint-Péray AOC det sydligste af de nordlige Côtes du Rhône appellationer. Appellationens område er begrænset til Saint-Péray-kommunen og en del af Toulaud-kommunen. Saint-Péray AOC dækker i dag cirka 75 hektar.

    Klima

    dens bjergesider med deres vilde relief og den dybe dal bevirker et lidt køligt mikro-klima inden for rammerne af en almindeligvis varmere fastlandsregion.

  4. Jorderne

    Originalt og komplekst, vindistriktet Saint-Pérays terroir er beriget med en bemærkelsesværdig geologisk mangfoldighed. Som summen af de ændringer, der har fundet sted igennem fire geologiske tidsaldre, har jorden her tilegnet sig en helt unik karakter.

    I den palæozoiske tidsalder (jordens oldtid), var det granit, formet af den vulkanske magma fra Massif Central, der tilførte jorden dens meget originale stænk af kiseljord.
    I den mesozoiske tidsalder (jordens middelalder) oversvømmer det alpine ocean Sydvestfrankrig, og Colline de Crussol eksponerer sine kalksten fra juratiden, der bidraget til calciumindholdet i Saint-Péray-egnens jorder.

    I tertiærtiden bliver Colline de Crussol, der nu er omsluttet af de stigende vande, til en ø. Saltvandsaflejringerne, der er blevet dannet her, bidrager i vid udstrækning til appellationens lerede kalkstensjorder.

    I kvartærtiden, med de store istider, formede fine partikler, der blev båret af vindene, belægninger af løss. Til sidst blev egnens diversitet fuldendt af Rhônen, der anbragte talrige alluvia her, som den havde medbragt fra Alperne.

  5. Saint Peray Nøgletal

    Produktionsområde

    85 hektar

    Totalproduktion

    3 068 hl

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    36 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016