Saint-Pantaléon-les-Vignes

Côtes du Rhône Villages

Sæt kursen mod det provencalske Drôme, hvor lavendelblomster og oliventræer afløser hinanden.

  1. Orderly and organised, Saint-Pantaléon-les-Vignes reflects nature’s maternal consent for the work of man. Its wine is pleasant and well-balanced.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Der har vokset vinplanter i denne lille landsby i århundreder. Så, i 1918 forslog byrådet, der ønskede at gøre denne særegenhed kendt, at man tilføjede: les vignes til byens navn, Saint-Pantaléon, hvilket efterfølgende blev gjort.
    For at komme til denne landsby sættes kursen mod det provencalske Drôme, hvor lavendelblomster og oliventræer afløser hinanden. I hjertet af dette landskab ligger dette lille vindistrikt på 400 hektar, for foden af Montagne de la Lance, der beskytter vindistriktet mod vindene, og hvor det er ideelt eksponeret mod vest, så det kan opsuge aftensolens sidste stråler. På den måde modnes druerne langsomt og jævnt, og sikrer derved en harmonisk koncentration af smag. De er plantet i lerholdige jorder, der giver udsøgte og silkebløde rødvine, balancerede med noter af frugt. Rosévinene er velafrundede og bløde med aromaer af skovjordbær og nogle blomsternoter. De meget mere sjældne hvidvine har samme stil. I september kan man deltage i Ban des Vendanges-ceremonien. Under denne fastsætter de yngste og de ældste vinavlere, med assistance fra en øvrighedsperson, datoen for høsten. Det er en tradition, der har eksisteret igennem to århundreder.

    Smag og aromaer




    Appellationens vine henter deres styrke fra en balanceret druesammensætning. Primære druesorter der anvendes er: Grenache, robust og frugtbar, modstandsdygtig over for vind og tørke og tilfører vinene afrundethed, frugtaromaer og krydderier, og Syrah, med sin aromatiske frodighed og markante garvesyrer.
    For rødvinene er det minimum 50 % Grenache, minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, og appellationens andre tilladte druesorter må maksimalt udgøre 20 %.
    For rosévinene er det minimum 50 % Grenache, minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, andre tilladte druesorter må maksimalt udgøre 20 %, grønne druesorter maksimalt 20 % (Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc og Viognier).

  2. Historien

    AOC’ens historie er tæt knyttet til vin: man anslår, at man begyndte at drikke vin her i midten af det 6. århundrede f.kr. Mange vinkrukker og kar blev faktisk fremstillet i regionen. I det 10. århundrede blev der bygget et benediktinerkloster på sletten. Der blev plantet et vigtigt vindistrikt, og deromkring bosatte en befolkning af bønder og håndværkere sig, under de cluniacensiske munkes beskyttelse. Den geografiske benævnelse Saint-Pantaléon-Les-Vignes blev anerkendt pr. dekret af INAO, og offentliggjort i Statstidende i 1969.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1969
    Oprettelse af AOC Saint-Pantaléon-les-Vignes
  3. Geografi

    Appellationen er beliggende i kommunen Saint-Pantaléon, i den sydlige del af Drôme-departementet, på vejen mod Nyons.

    Klima

    Et klima der er påvirket af Middelhavet. Vindistriktet nyder frem for alt godt af et ekstraordinært klima fordelt på de fire årstider, beroliget og stabiliseret af Mistralvinden: to tørre årstider (en kort om vinteren og en meget lang om sommeren); to regnfulde årstider, en om efteråret (med meget kraftige regnskyl), og en om foråret. Somrene er varme og tørre og er forbundet med stigningen i subtropiske højtryk afbrudt af undertiden kraftige, stormfulde episoder. Vintrene er milde. Nedbør er ikke hyppigt, og det sner sjældent.

  4. Jorderne

    Appellationens terroir består af bjergsider af leret kalksten med skærver og sandede hulninger. Vinplanterne udfolder sig derfor i en ganske fed jord, overstrøet med mere eller mindre hårde hvide sten, og en velbalanceret jord. Terroiret et let at bearbejde, er til at trænge igennem for vand og luft, og blander lerets kølighed med de hvide kalkstens filtreringsegenskaber. Dette terroir kommer til udtryk i glasset, gennem vine der er afrundede uden at være fede og uden tab af smag af den friske drue.

  5. Nøgletal de Saint-Pantaléon-les-Vignes

    Produktionsområde

    22 hektar

    Totalproduktion

    888 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    41 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016