Saint-Maurice

Côtes du Rhône Villages

Dette vindistrikt, der ligger som etager op ad bjergsiderne, drager fordel af en maksimal solbelysning og ligger i læ for den dominerende vind, Mistralvinden.

 1. Benevolent, restful, and cut through with little valleys, Saint-Maurice is an accessible, luminous hillside. A tremendous breeding-ground for chunky, warm-hearted wines.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  I Frankrig er der mere end 60 kommuner med navnet Saint-Maurice. Men, hvem er denne person? Den romerske officer, Mauritius, anfører for den thebanske legion, der var rekrutteret i Egypten, konverterede sammen med sine soldater til kristendommen. Frem for at afsværge løftet om fred som han havde givet de kristne modstandere af kejser Maximians (Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius) styrker, afviste han at kæmpe imod dem. Hans kohorte blev decimeret (dvs. hver tiende soldat blev henrettet), og Mauritius led martyrdøden i begyndelsen af det 3. århundrede. Den lille landsby St-Maurice er bygget rundt om et vindistrikt, der blev beskyttet af de stolteste af de kristne centurionner.
  Distriktet eksisterede allerede i den gallo-romanske periode, og det udviklede sig især i det 14. århundrede, da denne lille købstad var kronprinsernes ejendom. I det 18. århundrede opnår Saint-Maurice-vinene deres første hæder og ære takket være druesorterne ”Tinto” (Mourvèdre) og Xérès, som man dyrkede blandt oliventræer. I 1952 opnår de Côtes-du-Rhône-status, og i 1964 bliver de til Côtes-du-Rhône Villages Communali. Vinene der stammer fra Drôme-egnen vokser på et terroir på 168 hektar, der er ubekendt med sen frost og rimfrosttåger. Beliggende som etager op ad bjergsiderne, eksponeret nord/syd, drager de fordel af en maksimal solbelysning og ligger i læ for den dominerende vind, Mistralvinden. De blå druer er elegante, uden al for megen styrke, sammenholdt af diskrete og silkebløde garvesyrer. De grønne har en buket af viol og hvide blomster. Ligesom rosévinene er de forfriskende og læskende for ganen.

  Smag og aromaer
  Appellationens ikke-mousserende rødvines drueblanding skal indeholde mere end 50 % Grenache Noir, minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, hvor andre tilladte druesorter maksimalt må udgøre 20 %. Den kan lagres i flere år. Rosévinene skal indeholde minimum 50 % Grenache, 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, og maksimalt 20 % af andre tilladte druesorter. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må ikke overskride 20 % af druesammensætningen. Den skal drikkes, når den er ung.
  I sammensætningen af AOC Côtes-du-Rhône Villages hvidvine udgør Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc og Viognier Blanc mere end 80 % af druesammensætningen. Det er bordvine, der bør drikkes med det samme.
  Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine er 12,5 %, hvor den er 12 % for rosévinene og hvidvinene.

 2. Historien

  Der blev fundet mange genstande (lertøj, amforaer, mønter) i det 19. århundrede under arkæologiske udgravninger ved Saint-Maurice-sur-Eygues. De er vidne om den romerske kolonisering af dette områdes store betydning og dens sammenhæng med vindyrkning.
  Landsbyens vinkældre kan prale af at være i besiddelse af en ting, der er helt unik for Rhône-dalen: et vinfad der er dateret til det 13. århundrede. I år 1333 omtaler et charter de friheder, der er tilstået landsbybeboerne til gengæld for feudale rettigheder over vinmarker og vinen. I begyndelsen af det 18. århundrede roste markisen af Charce, Nyons guvenør, Saint-Maurice-vinenes værd.
  I 1953 blev Saint-Maurice klassificeret som, Côtes-du-Rhône Saint-Maurice-sur-Eygues, og i 1967, Côtes-du-Rhône Villages Saint-Maurice-sur-Eygues.


  Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

  1967
  Oprettelse af AOC Saint-Maurice
 3. Geografi

  Vindistriktet strækker sig ud over Saint-Maurice-sur-Eygues-området, ved vejen til Nyon-regionen i Drôme-departementet.

  Klima

  Middelhavsklima beskyttet mod Mistralvinden, eksponering nord og syd.

 4. Jorderne

  Leret kalksten, mere eller mindre sandet, og zoner der er mere porøse sandstensområder.

 5. Nøgletal de Saint-Maurice

  Produktionsområde

  184 hektar

  Totalproduktion

  6 935 hl

  Farver

  • 90% Rød
  • 9% Hvid
  • 1% Rosé

  Gennemsnitligt opnået
  afkast

  38 hl/ha

  *Export figures according to the most recent research

  Source : Harvest statement 2016