Saint-Joseph

En krævende natur!

Vindistriktet er plantet på stejle bjergsider, der siden antikken er blevet formet til terrasser.

  1. Forthright, clean, gutsy and rugged, Saint-Joseph tells the tale of a simple, solid bond between man, the granite and the vine – a bond underwritten by the river.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    En krævende natur! Vindistriktet Saint-Joseph strækker sig ud over Rhônens højre bred på den 45. breddegrad. Vindistriktet er plantet på stejle bjergsider, der siden antikken er blevet formet til terrasser. Tidligere hed det ”Vin de Mauves.” Det var jesuitterne, der i det 17. århundrede gav distriktet dets nuværende navn.
    Appellationen er i dag kendt for sine rødvine, der er fremstillet på Syrah-druen. Det er vine der på en og samme tid er kraftige og udsøgte, der udtrykker aromaer af peber og krydderier, der ofte ledsages af et noter af viol blandet med anstrøg, der er mere mineralske. Appellationen producerer ligeledes 10 % hvidvine, der er fremstillet på basis af druesorterne Roussanne og Marsanne.
    Appellationens vingårde, er som distriktet selv af natur krævende og søger at fremstille de bedste vine, men de er dog ikke barske eller spartanske, og hvert år tager appellationen imod Festival National des Humoristes.
    Jorderne

    Vindistriktet er primært anbragt på terrasser med meget stejle skråninger, og dets relieffer er af afgørende betydning for solbelysning og dræning.
    Granit er hovedbestanddelen i appellationens jord, men der findes også andre jordtyper på stedet, der har indflydelse på produktionerne. Den nordlige zone er sammensat af blød gnejs og granit på bjergsider, og noget af zonen har bredt sig til foden af bjerget og ud sletterne. Den sydligste zone omkring Tournon er sammensat af mergel og granitsammensætninger, der er tynde og syrlige.
    Appellationens områdes jorders forskelligartethed giver den dens karakteristika, og giver tre druesorter mulighed for at hente alle de næringsstoffer, de har brug for, for at udfolde sig og trives.

    smagsvarianter Saint-Joseph




    I appellationsområdet Saint-Joseph fremstiller 160 vinavlere hovedsagelig rødvine og i mindre målestok hvidvine, på én drue eller på en sammensætning af druer. Syrah-druen er den, der hovedsagelig bruges i rødvine – selvom det siden 1980 har været godkendt eventuelt at tilsætte op til 10 % Roussanne eller Marsanne – hvilket giver vinen sin raffinerede styrke.

    Syrah-druen, der giver kraftige vine med krydrede og pebrede aromaer med en antydning af viol, omdannes til vin udelukkende i den nordlige del af Rhône-dalen. Druen giver vinene fra Saint-Joseph deres smukke mørke og aromatiske noter.

    De grønne druer, balancerede og kraftige, har en smuk gul farve med genskær af grønt og en foranderlig struktur alt efter sammensætningen. De omdannes til vin i rustfrit stål eller metalliske fade.
    Roussanne frembringer vine af meget høj kvalitet, udsøgte med en strågul farve og en fremragende buket, der er velegnede til lagring. En ædel vinsort der giver vinene en smuk farve og en ekstra aromatisk elegance i form af abrikos, hvidtjørn, grøn kaffe og kaprifolium, med diskrete noter af narcis.
    Marsanne kræver et tørt, varmt og i særdeleshed solrigt klima. Rustik og kraftfuld er den tilfreds med fattige jorder, men gode bjergsider med stenede jorder fremmer dens harmoniske udvikling. Den giver kraftige vine med en gennemsnitlig syreholdighed. Dens blomsteraromaer udvikler sig i særlig grad godt ved lagring og ledsages med tiden af nøddearomaer.

  2. Historien

    Vindistriktet blev grundlagt under den græske kolonisering og efterfølgende dyrket af romerne, der blev forført af dets meget stejle bjergsider på Rhônens højre bred.
    AOC’en tager sit navn fra en vingård, der ligger mellem Tournon og Mauves. Saint-Joseph, der allerede var værdsat på de fornemme europæiske og russiske borde, talte også Karl den Store blandt sine beundrere. Man finder den første skrevne kilde, der omhandlende denne vin, i det 17. århundrede.

    Men, det er munkene i klosteret, som vingården hørte til, der gav appellationen navn. Senere er den citeret i Victor Hugos ”Les Misérables”: ”Mon frère lui fit boire un peu de ce bon vin de Mauves qu'il ne boit pas lui-même, car il dit que ce vin est très cher." (Min bror fik ham til at drikke lidt af denne vin fra Mauves, som han ikke selv drikker, da han siger, at denne vin er meget dyr).

    I det 20. århundrede sluttede vinavlerne sig sammen i et syndikat for at beskytte appellationen Saint-Joseph. Den 15. juni 1956 så AOC’en dagens lys. Den var bredt ud over 6 kommuner (90 hektar). I 1994 blev den restruktureret og omfatter i dag 26 kommuner med et areal på 1082 hektar. Vindistriktet snor sig fra Chavanay til Guilherand, og forbinder således Condrieu og Côte-Rôtie i nord og Saint-Péray og Cornas i syd.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1956
    Oprettelse af AOC Saint-Joseph
  3. Geografi

    Fra Chavanay i nord til Guilherand i syd strækker appellationens vindistrikt sig ud over 50 kilometer på Rhônens højre bred. Den dækker 23 kommuner i Ardèche og 3 i Loire.

    Klima

    I den nordlige zone er vinplanterne underlagt semi-fastlandsklimaets indflydelse, og høsten falder senere, hvorimod den sydlige zone, der er mere tempereret, nyder fordel af et middelhavsklima. Hvis vindistriktet lader nogle variationer skinne igennem, uløselige forbundet med jorden og eksponeringen, er appellationen Saint-Joseph karakteriseret ved kombinationen af middelhavs- og fastlandspåvirkningen.

  4. Jorderne

    Vindistriktet er primært anbragt på terrasser med meget stejle skråninger, og dets relieffer er af afgørende betydning for solbelysning og dræning.
    Granit er hovedbestanddelen i appellationens jord, men der findes også andre jordtyper på stedet, der har indflydelse på produktionerne. Den nordlige zone er sammensat af blød gnejs og granit på bjergsider, og noget af zonen har bredt sig til foden af bjerget og ud sletterne. Den sydligste zone omkring Tournon er sammensat af mergel og granitsammensætninger, der er tynde og syrlige.
    Appellationens områdes jorders forskelligartethed giver den dens karakteristika, og giver tre druesorter mulighed for at hente alle de næringsstoffer, de har brug for, for at udfolde sig og trives.

  5. Saint-Joseph Nøgletal

    Produktionsområde

    1 231 hektar

    Totalproduktion

    49 781 hl

    Farver

    • 88% Rød
    • 12% Hvid

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    40 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016