Saint-Gervais

Côtes du Rhône Villages

Hver by sin legende! I St-Gervais, hvor vindistriktet er anlagt af romerne, siger man, at kirken er bygget ovenpå et tempel tilegnet Jupiter.

  1. Sheltered and unspoilt, Saint-Gervais is a stretch of sandy and sometimes chalky soil whose wines have a light touch. Their one desire? To conjure a supple sensation.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Hver by sin legende! I St-Gervais, hvor vindistriktet er anlagt af romerne, siger man, at kirken er bygget ovenpå et tempel tilegnet Jupiter, og når det siges, at Bacchus blev født af Jupiters lår, var denne landsbys skæbne jo på forhånd udlagt.
    Arkæologiske artefakter, der kan dateres tilbage til den romerske periode, er også blevet fundet på egnen: lertøj, grave, spor efter beboelse, osv.. Men, det egentlige opsving for dette vindistrikt i Gard-departementet finder først sted efter vinlusen (phylloxera), denne vinplantebladlus der hærgede og ødelagde en stor del af den europæiske vindyrkning i slutningen af det 19. århundrede. St-Gervais vindistriktet blev først genoprettet i Cèze-dalen, for så for 30 år siden at genfinde en vigtig udvidelse bjergenesiderne. Ansporet af denne voldsomme trang til at generhverve forenet med kvalitetsbevidsthed opnåede vinavlerne klassificeringen som Côtes-Du-Rhône Villages Communali 1977. I dag dyrker de dette distrikt på 130 hektarer, hvor de i deres sammensætninger arbejder med kombinationen af Grenache, Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Vinmarkerne, der er beliggende øst/vest og plantet på sandsten og skærver, giver bløde rødvine med aromaer af røde bær og fine krydderier, og de kan nydes, mens de er helt unge. Rosévinene udmærker sig ved deres fylde og deres lange finish. De funklende hvidvine har dejlige blomsternoter.

    Smag og aromaer




    Appellationens rødvines druesammensætning skal indeholde minimum 50 % Grenache, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Appellationens andre tilladte druesorter må ikke overskride 20 %. Disse vine kan lagres i nogle år.
    Hvad angår rosévinene skal drueblandingen bestå hovedsagelig af Grenache, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må ikke overskride 20 %. Det er bordvine, der bør drikkes med det samme.
    Appellationens hvidvine skal indeholde 80 % af de følgende druesorter: Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc, Viognier Blanc. Saint-Gervais’ hvidvine bør drikkes, mens de er unge.
    Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine er 12,5 %, hvor den er 12 % for rosévinene og hvidvinene.

  2. Historien

    Den romerske kolonisering har efterladt tydelige spor i Saint Gervais: ruinerne efter adskillige villaer og værksteder som man kan beundre i lavlandet. Romerne bidrog til udviklingen af vindyrkning i regionen ved at udsprede Saint-Gervais-vinenes ry. Saracenerne og vestgoterne er ligeledes passeret igennem Saint-Gervais under deres vandringer, og har efterladt sig nogle gravpladser.
    I århundreder er dyrkningen af forskellige afgrøder side om side vedblevet at være det primære landbrugssystem i Saint-Gervais. Lidt efter lidt overtog vinmarker området i bunden af dalen, og siden hen Cèze-dalens plateauer, og har nu igennem de sidste 30 år udvidet og været dominerende i landskabet. Den konstante higen efter at højne kvaliteten har indbragt Saint-Gervais-vinene deres klassificering som Côtes-du-Rhône Villages med geografisk benævnelse i 1974.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1974
    Oprettelse af AOC Saint-Gervais
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig langs Ceze-floden på Saint-Gervais-kommunens område, i Gard-departementet.

    Klima

    Et klima der er påvirket af Middelhavet.

  4. Jorderne

    Sandsten på rødlerskråninger. Skærvebelagt jord på plateauet.

  5. Nøgletal de Saint-Gervais

    Produktionsområde

    71 hektar

    Totalproduktion

    2 730 hl

    Farver

    • 93% Rød
    • 7% Hvid

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    38 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016