Sablet

Côtes du Rhône Villages

Bygget på en sandet høj tager byen sit navn fra det latinske sabletumm, der betyder sand.

  1. Youthful fruit, forceful spices, and rugged garrigue scrubland. Sablet makes a statement with the warm-hearted attitude of its wines.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Bygget på en sandet høj, der har givet byen dens navn, indbyder denne by, ligesom dens naboby, Séguret, til magelighed. Man kan spadsere fra lille torv til lille torv gennem de smalle gyder og stræder og gå op ad ejendommelige trapper med ujævne trin. Byens vindistrikt, hvor det hele er beliggende på jævne skråninger med langstrakte silhuetter, vokser i de sandede jorder, det afkalkede rødler og skærver i forskellige størrelser. Dentelles de Montmirail, ved foden af hvilke landsbyen er placeret, har været et velplaceret øjenvidne til byens opblomstring.
    Vindyrkning blev først udviklet her af Greverne i Toulouse, og blev senere stadfæstet i det 14. århundrede af paverne i Avignon, der også var lensherrer i regionen. Vindyrkning fortsatte helt indtil slutningen af det 19. århundrede, hvor vindistriktet blev udslettet af vinlus-epidemien. Ved et af skæbnens mærkelige luner var det en indbygger i Sablet, der opfandt podningsmaskinen, der gjorde det muligt at genopbygge distriktet. Sablet fik sit adelsbrev, Côtes-du-Rhône Villages Communal i 1974. På de 130 hektarer i hjertet af denne appellation, som distriktet på nuværende tidspunkt gør krav på, produceres primært rødvine, der kommer fra Grenache, Syrah, Mourvèdre og Cinsault. Det er fyldige vine med aromaer af modne sorte bær, viol og tørret frugt. Hvidvinene har klasse, de er strukturerede og indhyllede i noter af krydderier og vanilje. Rosévinene har en lignende profil, de er kraftige og kødfulde og egnet til at stille på bordet, mens de er unge.

    Smag og aromaer




    Appellationens rødvines druesammensætning skal hovedsagelig indeholde Grenache, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Appellationens andre druesorter er tilladte, hvis de ikke overskrider 20 %. Rosévinene skal indeholde 50 % Grenache, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må ikke overskride 20 %.
    For hvidvinene skal Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc og Viognier Blanc udgøre mere end 80 % af druesammensætningen.
    Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine skal være 12,5 %, og den skal være 12 % for rosévinene og hvidvinene.

  2. Historien

    De ældste spor efter menneskelig beboelse i Sablet går tilbage til den romerske kolonisering. Senere hen blev landsbyen opmuntret til at udvikle vindyrkning af Greverne i Toulouse. I det 14. århundrede stadfæstede pavedømmet i Avignon, der herskede over regionen, dette erhverv. Sablet blev i 1974 klassificeret som Côtes-du-Rhône Villages med geografisk benævnelse.
    Sablet er berømt for sin årlige bogfestival i juli, der hvert år samler talrige forfattere, skribenter, boghandlere, illuminatorer og vinavlere. At bringe bogen og vinen sammen er et interessant initiativ, der giver folk mulighed for adspredelse, at udvide horisonten og smage på de vine, der er specielt fremstillet til denne begivenhed af Sablets vinavlere.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1974
    Oprettelse af AOC Sablet
  3. Geografi

    Vindistriktet ligger inden for Sablets kommune, og støder op til Gigondas i den nordlige ende af Dentelles de Montmirail.


    Klima

    Klassisk middelhavsklima under påvirkning af Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Sandet, afkalket rødler blandet med skærver i forskellige størrelser; jorder af røde sandsten.

  5. Les chiffres de Sablet

    Produktionsområde

    340 hektar

    Totalproduktion

    12 418 hl

    Farver

    • 92% Rød
    • 7% Hvid
    • 1% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    37 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016