Rousset-les-Vignes

Côtes du Rhône Villages

Dette vindistrikts lette jorder frembringer frugtagtige rødvine, der er bløde med bløde garvesyrer.

  1. Secluded and well-protected, Rousset-les-Vignes is an artful little spot where the soil and its crop perform a delicate duet. Nature here is conserved in its purest form.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Fantastiske vuer og stejle veje; når man besøger Rousset-les-Vignes, er man ikke langt fra de veje Hannibal tog, da han nærmede sig alperne! Denne landsby, der klynger sig til bjergmassivet Montagne de la Lance, er en af de nordligste i den sydlige Côtes-du-Rhône-region. Den er også, med 300 hektar vinmarker, hvoraf kun cirka tres er opdyrket, en af de mest velbevarede hemmeligheder.
    Allerede i det 15. århundrede fremhæver matrikelbogen flere egenskaber ved jorden, der er gunstige for vindyrkning, et fingerpeg om dette terroirs potentiale. Geologer har siden da røbet dets hemmelighed. Zaffer-højene (smalte), hvor druerne slår rødder, består af en blanding af sand og fossilerede skaldyr, der er blevet skyllet op af havet for 18 millioner år siden. Distriktets lette jorder frembringer frugtagtige rødvine, der er bløde med bløde garvesyrer. De, der fremstilles af druer fra højens top, er kraftigere og mere strukturerede. Vinene er blandinger af Côtes-du-Rhônes førende druesorter: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre og Cinsaulter. De grenadinefarvede rosévine har for deres vedkommende en duft af røde bær.

    Smag og aromaer




    Appellationens rødvine indeholder hovedsagelig Grenache Noir, sammen med minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Disse vine, der er farverige og tunge, har aromaer af stenfrugter (ferskner, abrikos osv.), og udvikler noter af læder og trøfler med alderen.
    Rosévinene skal indeholde minimum 50 % Grenache, sammen med 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må ikke udgøre mere end 20 % af druesammensætningen. De kan lagres i 2 – 4 år, afhængig af fremstillingsmetoden, tapning eller presning.
    For hvidvinene skal Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc og Viognier Blanc udgøre mere end 80 % af druesammensætningen. Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine skal være 12,5 % for rødvinene, hvor den skal være 12 % for rosévinene og hvidvinene.

  2. Historien

    Tilstedeværelsen af oinochoer (vinkander) og pseudo-joniske keramiske vinkrukker indikerer, at vin blev drukket i regionen i perioden fra midten af det 6. århundrede til det 4. århundrede f.kr. Det er bemærkelsesværdigt, at beholderne viser en kraftig gallisk indflydelse (skibsskrogsformede bægere).
    I løbet af det 11. århundrede byggede benediktinermunkene fra Saint-Pantaléon-les-Vignes et monumentalt kloster på stedet, op imod Montange de la Lance, og begyndte at anlægge vindistriktet på de sandstensholdige bjergsider. I det 15. århundrede fremhæver matrikelbogen flere egenskaber ved dette terroirs jorder, der er gunstige for vindyrkning, hvilket viser en ekstraordinær og betydningsfuld traditionsbestemt interesse for kvaliteten.
    Rousset-les-Vignes vinene blev i 1969 tildelt appellationen Côtes-du-Rhône Villages med geografisk benævnelse.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1969
    Oprettelse af AOC Rousset-les-Vignes
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig kun ud over en kommune, Rousset-les-Vignes, i Drôme-departementet.

    Klima

    Middelhavsklima beskyttet mod mistralvinden af det omkringliggende landskab.

  4. Jorderne

    Højtbeliggende skråninger på stenede og sandstensholdige bjergskråninger.

  5. Nøgletal de Rousset-les-Vignes

    Produktionsområde

    32 hektar

    Totalproduktion

    1 280 hl

    Farver

    • 97% Rød
    • 2% Hvid
    • 1% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    40 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016