Roaix

Côtes du Rhône Villages

I denne landsby i Vaucluse dækker vinmarker mere end 85 % af de dyrkede jorder.

  1. Fiery yet welcoming, Roaix is home to characterful wines with a flinty edge and an elegantly rustic balance.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Dette lille vindistrikt i den nordlige del af Vaucluse støder op til Drômes provencalske grænse. På 450 hektar produceres der gennemsnitlig 4.000 hektoliter per år. Hele distriktet er beliggende på bjergsider, og det deler højen med sin berømte nabo, Rasteau. Vinene, der fremstilles her, er kraftige og strukturerede vine af høj kvalitet kombineret med en bemærkelsesværdig friskhed. En del af appellationens område har bredt sig ud over sletten, hvor det nu kan ses fra vejen. Her er rødvinene mere delikate, og det er også det foretrukne område for hvid- og rosévine, selvom mængderne der fremstilles ikke desto mindre er små. I dette område er vinmarkerne anlagt på let og sandet jord. På bjergsiderne er jorden en blanding af valsede småsten, rødler og gråt ler.
    For at komme hertil skal man tage den berømte vej mod Dentelles de Montmirail og, når man når landsbyen Rasteau, dreje til højre. Det er det værd at tage den spændende tur forbi de berømte bjergtopslandsbyer, Séguret og Sablet.

    Smag og aromaer




    Appellationens ikke-mousserende rødvines drueblanding skal indeholde mere end 50 % Grenache Noir, minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, hvor andre tilladte druesorter maksimalt må udgøre 20 %. De har en duft af stenfrugter (ferskner, abrikos osv.) der med tiden udvikler sig hen imod noter af læder og trøfler. Det er store vine med et stort lagringspotentiale; de kan lagres i mere end 10 år. Rosévinene skal indeholde minimum 50 % Grenache, 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, og maksimalt 20 % af andre tilladte druesorter. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må ikke overskride 20 % af druesammensætningen. Appellationens rosévine, der er fremstillet enten ved tapning eller presning, kan lagres i 2 – 4 år.
    I sammensætningen af AOC Côtes-du-Rhône Villages hvidvine udgør Grenache Blanc, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne Blanche, Bourboulenc Blanc og Viognier Blanc mere end 80 % af sammensætningen. Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine skal være 12,5 % og 12 % for rosévinene og hvidvinene.

  2. Historien

    Roaix befinder sig på ”tin-ruten,” der passerede igennem Rhône-dalen i bronzealderen Et underjordisk gravkammer, (begravelsesplads) vidner om, at stedet var beboet i kobberalderen (æneolitikum, tiden mellem sten- og bronzealder).
    I det 12. århundrede etablerede tempelridderne i Roaix et Commanderie (bolig for en kommandør) og udviklede vindyrkning på jorderne. Efter ordenen var blevet opløst, blev Roaix pavens ejendom, hvilket satte gang i vindistriktet igen.

    Cave coopérative de Roaix-Séguret (Roaix-Ségurets Kooperative Vinkælder) blev grundlagt i 1960. Den er den nyeste i departementet. Vindistriktet blev anerkendt med appellationen, Côtes- du-Rhône Villages, i 1967.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1967
    Oprettelse af AOC Roaix
  3. Geografi

    Vindistriktet, der er flettet ind mellem Rasteau og Séguret-distrikterne, strækker sig ud over Roaix-kommunens jorder i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Klassisk middelhavsklima under påvirkning af Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Leret kalkstensjorder, som omfatter Ouvèze-flodens stenede terrasser og skråninger af afkalket rødler.

  5. Nøgletal de Roaix

    Produktionsområde

    143 hektar

    Totalproduktion

    5 058 hl

    Farver

    • 97% Rød
    • 2% Hvid
    • 1% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    35 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016