Rasteau

  1. Imposing, full-bodied, sun-blessed and rich, Rasteau is naturally gifted. favourite of the gods, its wines are models of density.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Rasteau, der er en landsby i Haut-Vaucluse, er anbragt på toppen af en 200 meter høj bakke og rejser sig med front imod Dentelles de Montmirail. Byens liv centrerer sig omkring hovedtorvet, Place d’Apparent, der er omgivet af plataner, hvor handlen samles, og hvor de vigtigste festligheder finder sted.

    Vindistriktet, der er forholdsvist beskyttet imod mistralvinden, vender direkte mod syd. De meget varierede jorder og de meget kuperede relieffer frembringer tørre rødvine med en stærk karakter. Rasteau AOC blev opgraderet til Côtes-du-Rhône Cru i 2010, og dette skyldtes vinenes særdeles gode kvalitet og vinavlernes betydelige indsats.
    Rasteau er ligeledes kendt for sin produktion af hedvine (Vin Doux Naturel).

    Smagsvarianter




    AOC’ens vine skal indeholde minimum 50 % Grenache. Grenache Noir er kongen blandt druesorterne i Rasteaus vindistrikt. Man finder den i alle vinene. Den giver vinene en aromatisk struktur og tilfører fylde og afrundethed. Det er en robust druesort, der er modstandsdygtig over for vind og tørke. Den passer perfekt til Rasteaus’ terroir og til dettes godt belyste bjergsider, der er tørre og lidet frugtbare. Her frembringes ud fra gamle vinplanter berusende og strukturerede vine med aromaer af modne frugter og krydderier.

    Man sammensætter Grenache med Syrah og Mourvèdre (minimum 20 %) for at opnå balancerede vine. Syrah-druen, der er hjemmehørende i det nordlige Côtes-du-Rhône, er den seneste tilføjelse til Rasteau. Den giver vine med intense farver, udsøgte og komplekse med noter af sorte bær, viol og krydderier. Mourvèdre-druen er forbeholdt de bedst belyste terroirer og producerer gavesure og meget strukturerede vine, med aromaer af underskov og kandiseret frugt.

    Af de andre druesorter medtager man: Carignan, en traditionel druesort på vingårdene beliggende rundt om middelhavet, der kræver varme, er modstandsdygtig over for tørke og vind og passer til Rasteaus’ varme og tørre terroirer. Under disse lidet frugtbare forhold giver den vine med en smuk farve og struktur, der er velegnede til lagring.

  2. Historien

    Vindistriktet Rasteau grundlægges i år 30 f.kr. Efter en periode, hvor det var offer for relativ forglemmelse, gav middelalderens gejstlige verden det livet tilbage i sådan en grad, at det i 18. århundrede var blevet til et af de vigtigste ihttp://www.vins-rhone.com/images/maps/vdr_map_full.jpg Vaucluse, og det var frem for alt kendt for sine hedvine (Vins Doux Naturels). I 1870 ødelagde vinlusen vindistriktet, og man var nødt til at bruge amerikanske podestammer. I 1935 besluttede vinavlerne at vende tilbage til rødderne, så at sige. De skabte på ny en Vin Doux Naturel à Rasteau, en hedvin fra Rasteau. I1937 blev landsbyen en del af appellationen Côtes-du-Rhônes område, og i 1944 opnår vindistriktet at få stiftet AOC Rasteau for dets hedvine (Vins Doux Naturels). I 1966 bliver de tørre vine, der er produceret i Rasteau-kommunen, en del af Côtes-du-Rhône Villages appellationen. Siden 2010, takket være sine vinavleres stridbarhed, har Rasteaus rødvine (tørre) opnået at blive en lokal appellation. Rasteau er nu en Cru fra den sydlige Rhône-dal.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    2010
    Oprettelse af AOC Rasteau
  3. Geografi

    AOC’ens vindistrikt strækker sig ud over størstedelen af landsbyens jorder i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Med et klima der er påvirket af middelhavsklimaet og sydvendte vinbjerge, beskyttes der let mod Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Blandt Rasteau Cru’s mange trumfkort er dens meget varierede jorder, der tilfører vinene deres fantastiske aromatiske frodighed, der svinger et sted mellem styrke og elegance. Man finder her på én gang jorder, der består af leret kalksten, skeletale jorder på mergel og røde jorder på sandsten. Hver podestamme vælges under hensyntagen til jordens typologi, for at nå frem til at dyrke vinplanterne under de bedst mulige forhold.
    Et stort antal jordlodder er dækket af valsede småsten. De blev ført ned fra alperne af Ouvèze-floden, da gletsjerne smeltede for over 18 millioner år siden. Disse småsten besidder den særlige egenskab, at de ophober dagens hede for at give den tilbage til vinplanterne om natten, og på den måde fremmer de druekoncentrationen.
    Om sommeren skal vinplanterne søge dybere ned, efter de ressourcer de har behov for, for at udvikle sig. Takket være deres rodnet er de mindre følsomme over for vandmangel, hvilket giver druerne mulighed for en optimal modningsproces. Rasteaus "fattige” jorder giver mulighed for at fremstille vine af høj kvalitet.

  5. Nøgletal de Rasteau

    Produktionsområde

    949 hektar

    Totalproduktion

    33 494 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    35 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016