Puyméras

Côtes du Rhône Villages

Et terroir det er værd at udforske, for de der kan lide at gøre nye opdagelser.

  1. Affectionate and engaging, yet almost shy, Puyméras makes a deft impression with its lively, sincere wines.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Vindistriktet Puyméras, der springer buk mellem Drôme og Vaucluse departementerne, strækker sig ud over fem kommuner: Faucon, Puyméras, Saint Romain, Mérindol-les-Oliviers og Mollans-sur-Ouvèze. Stedet opnåede appellationsstatus så sent som i 2005. Det slynger sig op i en højde på 400 meter over havoverfladen, hvor det er plantet i en række små dale. Hovedparten er plantet på gamle stenede terrasser, hvor grundmassen er rød, sandet og stenet jord. Resten er anlagt på de sandede bjergsider, der er afstivet af en grundmasse bestående af kalksten. Grenache: Côtes-du-Rhône førende druesort er dominerende. Her står den i et meget velduftende landskab side om side med lavendel, oliventræer og hedelandskab, og nyder fordel af det kølige og friske klima, der er påvirket af Mont Ventoux. Denne alkymi danner udgangspunkt for rødvine med aromaer af røde bær, skovbær, hedelandskab, timian og rosmarin. Deres friske fundament forøger smagsoplevelserne, der derved gør, at man husker dem længere. Et terroir det er værd at udforske, for de der kan lide at gøre nye opdagelser.

    Smag og aromaer




    Côtes-du-Rhône Villages Puyméras AOC er kun gældende for rødvinene. Vinenes druesammensætning indeholder minimum 50 % Grenache Noir og minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Appellationens andre tilladte druesorter må ikke overskride 20 %. Appellationens rødvines minimumsalkoholprocent skal være 12,5 %.
    AOC’ens rødvine har aromaer af stenfrugter (ferskner, abrikos osv.) i de første år, for med tiden at udvikle sig hen imod noter af læder og trøfler. Det er vine med stort lagringspotentiale, der kan lagres i mere end ti år.

  2. Historien

    Dette terroir, hvor Ouvèze og Lauzo- floderne løber igennem, har været beboet siden slutningen af den ældste stenalder (palæotisk tidsalder), der er mere end 10.000 år før hvor tid. Her finder man også spor efter den romerske kolonisering (brandgrave, mindestøtter osv.), hvor det vigtigste arkæologiske artefakt er en statue tilegnet Jupiter Delpusorius, der blev afdækket i Saint-Romain-en-Viennois.
    I middelalderen blev vindyrkning udviklet her af munke fra Isle-Barbe (Lyon) og abbediet Cluny. Det var tidligere et område med frugthaver, men kun dets vinmarker overlevede frosten i 1956. Nogle få oliventræer og frugttræer, der står forvildet og overskygget mellem vinstokkene, vidner stadig om tidligere tiders landbrugsaktiviteter.
    Vindistriktet Puyméras, der blev klassificeret som AOC Côtes-du-Rhône Villages i 1979, fik i 2005 tildelt appellationen Côtes-du-Rhône Villages med geografisk benævnelse.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    2005
    Oprettelse af AOC Puyméras
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig ud over flere kommuner i et meget kuperet terræn, 220 til 600 meter over havoverfladen. Appellationen forener Mérindol les Oliviers og Mollans ved Ouvèze-floden i Drôme-departementet, og Faucon, St Romain en Viennois og Puyméras i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Middelhavsklima, men køligere, under påvirkning af Mont Ventoux, der rager 1912 meter op over havets overflade.

  4. Jorderne

    Appellationens terroir udgøres af stenede terrasser, der består af valsede småsten og flade, kantede skifersten dækket af en fin, rød, sandet og stenet jord.

  5. Nøgletal de Puyméras

    Produktionsområde

    136 hektar

    Totalproduktion

    5 366 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    39 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016