Plan de Dieu

Côtes du Rhône Villages

Plan-de-Dieu får sit navn fra en middelalderlegende.

  1. A model of longevity, the Plan de Dieu is innately strong, able to withstand the harshness of the local climate – which shapes the unique character of the Côtes-du-Rhône, an earth flower that turns into wine.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Når man i middelalderen passerede igennem dette enorme hedelandskab, var man i røvere og banditters vold, og det eneste man kunne gøre var at overgive sin sjæl til gud. Det er sandsynligvis fra denne legende at Plan-de-Dieu får sit navn. Siden har vinplanterne koloniseret denne egn. De strækker sig i dag ud over cirka 1.500 hektar i 100 meters højde over havoverfladen. Der er stadig nogle få skove tilbage, der ligger spredt rundt omkring i hjertet af dette vindistrikt, der hviler på et leje af rødler og en stor mængde store valsede sten, der trænger ned i jorden, helt ned på ti meters dybde. Som følge af dette betydelige lag er terrænet skeletagtigt og producerer meget lidt, knap nok en flaske per vinstok! Der produceres kun rødvine, der er fremstillet på basis af Côtes-du-Rhônes tre førende druesorter: Grenache, Syrah og Mourvèdre. På dette terroir giver kombinationen af disse druer glansfulde og farverige vine, der er tunge og koncentrerede. De har en buket, der leder tanker hen på det omkringliggende hedelandskab, med dufte af timian, laurbær og underskov.
    Omkring 50 vinavlere er samlet under denne appellations banner, som blev optaget i Côtes-du-Rhône Villages Communaux-kredsen i 2005. For at fremme appellationens anerkendelse blev der skabt en særlig flaske til den. Den har påført Plan-de-Dieus inskription og vindistriktets våbenskjold: en glorie ovenpå en klase druer. Et godt gennemtænkt varemærke!
    Anbring kaninen på et serveringsfad sammen med gnocchis, oliven og Ail en chemise (Bagte hvidløg med yderskal). Dryp med stegesaften, og server det meget varmt.

    Smag og aromaer




    Appellationen Côtes-du-Rhône Villages Plan-de-Dieu druesorter består hovedsagelig af Grenache Noir sammen med minimum 20 % Syrah og Mourvèdre. Denne druesammensætning giver her koncentrerede og aromatiske vine, med kraftig smag af røde blomster, krydderier og dufte af hedelandskab, der med tiden udvikler noter af læder, anis og lakrids. Minimumsalkoholprocenten for appellationens vine skal være 12,5 %.

  2. Historien

    Forbindelsen mellem Plan-de-Dieu (Plan Dei) og vindyrkning nævnes første gang i en historisk kilde, et pergament fra år 1326 der omhandler et forlig mellem indbyggerne i Camaret og Travaillan, der afgrænser græsgangene og vinmarkerne. Vindistriktet Plan-de-Dieu undergik en stor udvikling i middelalderen under indflydelse af diverse gejstlige broderskaber, der havde etableret sig her.

    Vindistriktet fik i 2005 tildelt appellationen Côtes-du-Rhône Villages med geografisk benævnelse. Appellationen gælder kun rødvine.


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    2005
    Oprettelse af AOC Plan de Dieu
  3. Geografi

    Appellationen strækker ud over kommunerne Camaret-sur-Aigues, Jonquières, Travaillan og Violès, i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Klassisk middelhavsklima under påvirkning af Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Dette ensartede terroir er store alluviale terrasser formet af Aigues og Ouvèze floderne i Riss-istiden (kaldet Saale-istiden i Danmark) for 2 eller 300.000 år siden, belagt med kalkholdige skærver der stammer fra kvartærtiden. Skærverne hviler dels på blåler fra pliocæntiden, og dels på sandstens-zaffer, der sikrer at fugten når ned til rødderne, hvilket nogenlunde vedligeholder deres vækst i tørre perioder.

  5. Nøgletal de Plan de Dieu

    Produktionsområde

    1 054 hektar

    Totalproduktion

    40 909 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    39 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016