Muscat de Beaumes de Venise

Hedvine (Vins Doux Naturels)

Muskatplanten, der er plantet på smalle terrasser, der kaldes ”restanques” eller ”faysses,” der understøttes af små mure, har formet regionens landskab.

  1. Beaumes-de-Venise muskatdruen er unik i Rhône-dalen. Denne verdensberømte hedvin har dog været nær ved at forsvinde adskillige gange igennem tiderne.

    Dens genopblomstring skyldes terroiret, dette terroir der er beskyttet af Dentelles de Montmirail, der fremmer dyrkningen af muskatplanten med små druer, dens lykke-drue, og frem for alt skyldes dens opblomstring vinavlernes ihærdige arbejde. I dag vogter de nidkært over deres vines kvalitet, og forener knowhow med vinkældrenes fremmeste tekniske kunnen for at forberede sig på fremtiden.

    Muskatplanten, der er plantet på smalle terrasser, der kaldes ”restanques” eller ”faysses,” der understøttes af små mure, har formet regionens landskab. Her forsvandt de gamle frugthaver efter frosten i 1956 og overlod deres plads i solen til vinrankerne, der fra denne magre jord henter den mest kraftfulde saft og kraft. Beaumes-de-Venises hvide muskatvine er gyldne med aromaer af blomster og eksotiske frugter, og de har en dejlig lang finish.

    De er fremstillet på en sammensætning af små grønne og blå muskatdruer, og deres farve kan variere fra rav til lyserøde og endda purpurrød.

    Smagsvarianter




    Vinstokkene består udelukkende af små grønne og blå muskatdrue. Drueklaserne indsamles manuelt ved gentagne høstgennemgange, hvor druerne plukkes, når de er modne.

    Druerne skal have et sukkerindhold, der er højere end 252 g/l.
    Afbrydelsen af gæringen (le mutage) skal udføres under gæringen med ren alkohol med en alkoholprocent på minimum 96 %, på tidspunktet hvor mosten indeholder 5 til 10 % alkohol. Vinene skal indeholde minimum 100 g sukker pr. liter, og alkoholprocenten skal kunne bestemmes til minimum 15 %.

  2. Historien

    Sporene efter menneskelig bebyggelse og tilstedeværelse i Beaumes-de-Venise går helt tilbage til tidernes morgen. Vinmarken, der blev anlagt her af græske nybyggere, udviklede sig i den gallo-romanske periode. Plinius d. Ældre nævner i det først århundrede i sin Naturalis Historie (Naturhistorie) eksistensen af muskatvinen, denne lette, friske og frugtagtige vin, der allerede var blevet dyrket igennem lang tid i Balme, hvor den havde fået tilnavnet, biernes vin (la vigne des abeilles).

    I det 14. århundrede plantede paven Clemens V, der var en feinschmecker, en muskatlund på 70 hektar på Beaumes-de-Venises bjergsider. Under religionskrigene i renæssancen forsvandt vindistriktet næsten. Det var ikke før det 18. århundrede, at produktionen genvandt sit ry, lovprist af Joseph Roumanille og Frédéric Mistral.

    Mod slutningen af det 19. århundrede ødelagde vinlusen endnu engang størstedelen af Vaucluses vindistrikt. Efter næsten at være blevet helt glemt oplevede Beaumes-de-Venises muskatdruer et nyt opsving med rekonstruktionen af dets vingårde i begyndelsen af det 20. århundrede. AOC’en Vin Doux Naturel Muscat de Beaumes-de-Venise blev anerkendt i 1945, og blev tildelt denne anerkendelse med tilbagevirkende kraft til året 1943.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1945
    Oprettelse af AOC Muscat de Beaumes de Venise
  3. Geografi

    Vindistriktet er beliggende på Dentelles de Montmirails sydlige bjergside i kommunerne Beaumes-de-Venise og d’Aubignan, i Vaucluse-departementet.

    Klima

    Et klima der er påvirket af middelhavsklimaet, varmt og tørt med en Mistralvind der dæmpes af bjergmassivet, Dentelles de Montmirail.

  4. Jorderne

    Sammensat af ‘terre blonde’ (lys jord) der stammer fra sandet mergel i syd og leret kalkstensjorder i nord.

  5. Nøgletal de Muscat de Beaumes de Venise

    Produktionsområde

    395 hektar

    Totalproduktion

    6 617 hl

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    17 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016