Luberon

Vinplanterne har blomstret her siden antikken.

Anlæggelsen af vindistriktet i en højde der varierer mellem 200 og 450 meter over havoverfladen, giver mulighed for store temperaturforskelle i løbet af dagen, der tilfører vinen dens friskhed.

  1. Wild and untamed, the land of the Luberon admits the hand of man to help the vines thrive. And in return for this loving care, the wines enjoy displaying their pure and special charms.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Luberon er et af de sydligste vindistrikter i Rhône-dalen. Stedet er et billede på Provence, denne region der har en overflod af arkitektoniske skatte, katedraler, slotte, landsbyer beliggende på bjergtoppe og renæssancebygninger. Charmen og den afslappede livsstil har tiltrukket talrige kunstnere, såsom Picasso, André Lhote, Nicolas de Staël og Camus.

    Vinplanterne har blomstret her siden antikken. Her har der taget en natur, der er beskyttet i midten af en regional nationalpark (Parc Naturel régional), i besiddelse. Samtidig med at de nyder godt af det blide middelhavsklima, bevarer vinene også en frisk finish. Anlæggelsen af vindistriktet i en højde der varierer mellem 200 og 450 meter over havoverfladen, giver mulighed for store temperaturforskelle i løbet af dagen, der tilfører vinen dens friskhed. Den er også at finde i hvidvinene, der har en fin elegance, og som får tilført deres citrusaromaer af Vermentino-druen. Selvom appellationen producerer vine i tre farver, er det rosévinene der er dominerende. De er aromatiske og præget af finesse og livlighed. .

    Smagsvarianter




    Det er et krav at AOC’en Luberons vine skal laves af flere forskellige druesorter. Rødvinene og rosévinene består dels af Syrah og dels af Grenache Noir, kompletteret af Mourvèdre og Cinsault.
    AOC’en Luberon er rød og rund i munden, frugtagtig og kraftig, med aromaer af solbær, brombær, hindbær. Nogle vine har noter af peber, men uden at afstå den friskhed, der karakteriserer appellationen.

    Rosévinene, der er dejlig friske, har en smuk rosenfarvet farvepalet, der går fra meget bleg lyserød til kraftig rød. De har en smag af typiske aromaer fra røde bær (jordbær, ribs) eller mere eksotiske noter.

    Hvidvinene indeholder Grenache Blanc, Clairette blanche, Vermentino, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne, Ugni Blanc og Viognier. Disse sammensætninger tilfører appellationens hvidvine livlighed og elegance. De anvender et meget dejligt aromatisk register, der går fra grapefrugt til fersken for de frugtagtige vine og fra honning til grillet brød for de mere komplekse vine.

  2. Historien

    Luberon har en rig historie bag sig, der går 5.000 år tilbage, til Lagoza-civilisationen (civilisation de Lagoza). Menneskelignende mindestøtter vidner om disse første agerdyrkeres tilstedeværelse i regionen. Vindyrkningens historie i Luberon går tilbage til antikken, hvor vinmarker blev anlagt. Selvom græske nybyggere bragte vin med sig, og uden tvivl de første vinstokke, er det romerne, der udvikler vindistrikterne, især på Aigues-egnen.

    Et basrelief der skildrer fade, første reference til denne form for beholdere, er blevet fundet i Cabrières d'Aigues. Man har også fundet vinkar i regionen (amforaer, kurveflasker), der ligner de der er på mindestøtterne i Cabrières. ”Trésor d'Apt” på Musée Calvet d'Avignon er et af de smukkeste kendte eksempler på bronzevinkar (fra 2. eller 3. århundrede) man har, efter de der blev fundet i Pompei.

    I løbet af middelalderen oplevede Luberons vinproducerende områder et vigtigt opsving under pavedømmet i Avignon. Efter mere eller mindre pompfyldte perioder under renæssancen og i moderne tid forstærkedes udviklingen af vindistriktet i slutningen af det 19. århundrede, og siden i mellemkrigsårene.

    Siden 1970’erne er vigtigt moderniseringsarbejde blevet gennemført af appellationens vinavlere. Denne indsats førte til at man opnåede Luberon AOC-status i 1988.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1988
    Oprettelse af AOC Luberon
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker sig ud over 36 kommuner i hjertet af Luberons regionale naturpark i Vaucluse-departementet. Afgrænset af Calavon i nord og af Durance i syd, strækker det sig ud over Luberon-bjergmassivets to bjergskråninger, med undtagelse af Combe de Lourmarin, der adskiller Grand Luberon fra Petit Luberon.

    Luberons regionale naturpark blev anerkendt af UNESCO i 1997 som en del af det globale netværk af biosfærereservater. For den eksemplariske balance den har opnået mellem økonomisk udvikling og opretholdelse af en vild og rig natur, er parken også udpeget af UNESCO til at have rang af «levende model» for en bæredygtig udvikling.

    Klima

    Klima middelhavsklima, påvirket af højden over havoverfladen, der fremmer kraftige temperaturforskelle. Med cirka 2.600 solskinstimer om året er Luberon en af Frankrigs mest solrige regioner, og det giver mulighed for en god modningsproces for de grønne druer. Det bratte temperaturfald om natten giver vinplanterne mulighed for at genoprette væskebalancen og styrke de blå druers karakter.

  4. Jorderne

    Afvekslende, beliggende i en højde på 200 til 450 m, med sand fra den miocæniske periode på Aigues-egnen, kalk-ur for foden af bjerget, og karakteristisk rødler i Apt-regionen.

  5. Nøgletal de Luberon

    Produktionsområde

    3 362 hektar

    Totalproduktion

    156 001 hl

    Farver

    • 35% Rød
    • 19% Hvid
    • 46% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    46 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016