Lirac

En Cru det er værd at udforske.

Lirac er den sydligste Cru i Rhône-dalen, og helt sikkert også den mest hemmeligholdte!

  1. Lirac wine is fresh and delicate, and proud of its amazingly tranquil reputation. But do not be deceived by its easy-going exterior, which falls away to reveal an undeniably generous, shimmering core.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    En Cru det er værd at udforske. Lirac er den sydligste Cru i Rhône-dalen, og helt sikkert også den mest hemmeligholdte! Den vokser, beskyttet og uforstyrret, langt uden for de nedtrampede stier. Vinplanten er imidlertid blevet dyrket siden antikken. Navnet har været klassificeret som Côtes-du-Rhône Cru siden 1947.

    Lirac er en af de sjældne Cru, man kan hælde op i tre farver. Appellationen strækker sig ud over de bedste jorder i 4 små kommuner i Gard-departementet, og dens licitationsbetingelser er blandt regionens mest stringente. Allerede i middelalderen omtalte man dette vindistrikt ved Rhônens bred for dets vines kvalitet. For at garantere denne kvalitet er det kun de vinavlere og grosserer, der respekterer produktionscharteret, der må benytte den nye Lirac-flaske.

    Blandingen af vine fra forskellige terroirer gør det muligt at opnå Lirac-stilen: kraftig, struktureret og aromatisk, men frisk og altid elegant. En guldklump der helt sikkert bør afsløres!

    Smagsvarianter




    Appellationens jordes forskelligartethed og middelhavsklimaet giver mulighed for at mange druesorter kan komme til udtryk. Således trives Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre og Cinsault på de lerholdige plateauer, der er formet af store valsede småsten, hvor de udvikler deres styrke i smukke røde strukturer. Grenache Noir, Syrah og Cinsault, der bruges i Lirac’s rosévine, vokser i sandet, hvor de også får deres afrundethed fra. Endelig er der grønne druer, såsom Grenache Blanc, Bourboulenc, Roussanne og Clairette, sammen med hvilke der blandes en smule af Picpoul, Marsanne eller Viognier, der er plantet i de tørre jorder i hedelandskabet, der giver dem deres elegance, finesse og aromatiske kompleksitet.

    Rødvine: Lirac’s rødvine har en dyb rubinrød farve, der udsender dufte af røde og sorte bær, af hedelandskabet og krydderier. Når de ældes, udvikler de sig aromatisk i retning af læder, lakrids, trøfler og kakao. Det er balancerede vine, der blander en dejlig garvesur styrke og en karakteristisk afrundethed i munden. De har et betydeligt lagringspotentiale.

    Rosévine: deres farve er intens og dyb. Næsen forføres af jordbær, hindbær og røde bær. Bløde men dynamiske har de i munden en fylde med en frisk afslutning og en meget dejlig aromatisk styrke.

    Hvidvine: deres klare og lyse farve afslører blomster- og frugtagtige noter. Akacie, lind eller fennikel blander sig med lys fersken, æble og eksotiske frugter. Med tiden udvikler de sig i retning af honning og hedelandskabets planter. Udsøgte og fine efterlader de en dejlig frisk eftersmag i munden.

  2. Historien

    Vindistriktet har været en af de lokale ressourcer igennem to årtusinder.
    I århundredernes løb blev havnen i Roquemaure virksom og blomstrende. Det er derfra vinene fra "Côte du Rhône" sendes til Paris, England og Holland. Fra det 16. århundrede er det gået hurtigt. Vinene fra Lirac, allerede værdsat af verdens fornemme og mægtige, præsenteres på bordene ved de store kongelige hoffer i Frankrig og i udlandet. Området Saint-Laurent-des-Arbres har stadig spor efter denne fortidens pragt: det er en gammel enklave i bispedømmet Avignon, der husede en vingård tilhørende biskopperne. Denne, der omgiver landsbyens slot, der er let genkendeligt med sit udsigtstårn, producerede vine til forsendelse over på den anden side af floden, som tiende, ”fem skibe fyldt til randen med rødvin.”
    Fra 1737, for at undgå misbrug af navnet, får vinavlerne retten til at påstemple deres vintønder med initialordet C.d.R., der står for « Côte du Rhône » for at påbegynde autentificeringen af vinene. Lirac Cru er derfor den originale Côte, der i videre forstand har betegnet alle vine fra Côtes-du-Rhône.
    I 1804 arvede greven Henri de Régis de Gatimel Château de Ségriès, der stadig den dag i dag er central placeret i appellationen. Området havde kun få ressourcer, nogle kornsorter, silkeorme og et beskedent vindistrikt.
    I 1925 besluttede man at genplante vindistriktet, som det havde været i romertiden. I det følgende tiår påbegyndtes en kamp for at få Lirac-terroiret klassificeret som AOC. Og det var med succes: den 11. oktober 1945 blev appellationen anerkendt ved retten i Uzès og AOC’en Lirac blev defineret pr. dekret den 14. oktober 1947. Den nye appellation blev den første Côtes-du-Rhône Cru, der producerede vine i tre farver, rød, rosé og hvid.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1947
    Oprettelse af AOC Lirac
  3. Geografi

    Geografi: AOC'en Lirac er beliggende 15 kilometer nordvest for Avignon, ved Rhônens højre flodbred, i Gard-departementet. De 715 hektarer, der bruges til produktion, dækker 4 områder, Roquemaure, Berceau des Côtes du Rhône, Saint-Laurent-des-Arbres og Saint-Géniès-de-Comolas på Rhônens højre bred.

    Klima

    Klimaet er her udelukkende middelhavsklima. Vindistriktet Lirac nyder godt af en ekstraordinær solrighed med 2.700 solskinstimer om året. Den årlige gennemsnitstemperatur nærmer sig 14 °C.

  4. Jorderne

    I yderkanten af AOC’en, hovedsagelig i Lirac-kommunen, er vindistriktet anlagt på Gards kalkrige plateauer, der er dækket af en hinde af rødler og skærver. Dette terroir, der er godt drænet, giver kraftige vine, med kraftige garvesyrer og et betydeligt lagringspotentiale.

    I centrum, som i Saint-Laurent-des-Arbres, er vindistriktet formet af Rhônens gamle alluviale terrasser, der består af valsede kvartssmåsten og rødler, der er ført ned fra alperne, og det hele er lagt på et sandleje. Disse værdifulde terrasser har den samme geologiske oprindelse (kvartærtiden) som Châteauneuf-du-Pape.

    Endelig lader disse terrassers skråninger sand blandet med småsten, der stammer fra området successive jordskred, komme til syne. Det er tilfældet i Saint-Geniès de-Comolas, hvor rødvinene er mere udsøgte og mindre gavesure.

  5. Nøgletal de Lirac

    Produktionsområde

    771 hektar

    Totalproduktion

    24 370 hl

    Farver

    • 87% Rød
    • 10% Hvid
    • 3% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    32 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016