Laudun

Côtes du Rhône Villages

Romerne efterlod et imponerende spor efter deres okkupation i Laudun: Cæsars lejr!

  1. Laudun is a gentle delight, with harmony all around. A simple place, blessed by the maternal benevolence of its surroundings. Wines born here are delicate and silky – quintessential features of the Rhône’s west bank.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Romerne efterlod et imponerende spor efter deres okkupation i Laudun: Cæsars lejr! Fra denne højborg overvågede den berømte kejsers tropper Rhônen. Vindistriktet stammer fra denne periode. Ifølge historikerne blev de første vinplanter helt sikkert plantet på skråningerne af denne befæstning, rundt om hvilken landsbyen udviklede sig. Man har på dette sted fundet amforaer dekoreret med druer. De opbevares i dag i Maison Carrée i Nîmes. I 1967 opnåede man klassificering som Côtes-du-Rhône Villages med kommunenavn.
    Selvom distriktet frem for alt producerer meget smukke rødvine, er det takket være hvidvinene, at det har vundet hæder og ære. Lauduns terroir er leret kalksten, der dræner godt. Det tilfører vinene friskhed og syrlighed, to elementer der er uundværlige, når man skal opnå en balanceret vin. Clairette-druen, en druesort der er mere almindelig i Côtes-du-Rhône-området end andre steder, da den passer godt til dette terroir, er også en vigtig ingrediens. For at fuldende nydelsen blandes den ofte sammen med Grenache, Roussanne og Bourboulenc. På disse lette jorder bliver rødvinene bløde, afrundede og frugtagtige. Rosévinene udvikler noter af jordbær, en glansfuld farve og friskhed. En stor fornøjelse!

    Smag og aromaer




    Appellationens rødvine, bløde og udsøgte, får styrken og afrundetheden fra Grenache-druen (minimum 50 % af druesammensætningen), en blomsterbuket fra Syrah og den aromatiske vedvarenhed fra Mourvèdre (minimum 20 % for de to sidstnævnte druesorter). Disse vine, der har et stort aromatisk potentiale, kan nydes, mens de er unge, men vil drage fordel af lagring.
    Appellationens rosévine er meget behagelige med minimum 50 % Grenache og minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. Cinsault tilfører dem en ekstra blød smag og elegance. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, osv.) må maksimalt repræsentere 20 % af druesammensætningen. Det er vine, der bør drikkes, mens de er helt unge, inden for de første par år.
    Hvidvinene, der hovedsagelig er fremstillet på Grenache Blanc og Clairette Blanche, der passer godt til dette terroir, gør sig bemærket ved deres finesse og deres smag af den friske drue. Det er vine, der bør drikkes, mens de er helt unge, inden for de første par år.
    Minimumsalkoholprocenten for appellationens rødvine er 12,5 %, hvor den er minimum 12 % for rosévinene og hvidvinene.

  2. Historien

    Lauduns alder bevidnes af Cæsars lejr, en stor befæstet højslette, der har været genstand for vigtige arkæologiske udgravninger. Denne observationspost gjorde det muligt for romerne at overvåge Rhônen, regionens vigtige trafikåre. Ifølge historikerne er det i denne periode, at vinmarkerne bliver anlagt på Lauduns bjergesider.

    Siden oplevede vindistriktet et særdeles godt ry i det 17. århundrede. Ligesom Chusclan var Laudun del af den berømte og traditionelle "Côte du Rhône Gardoise".

    "Laudun" blev som appellation retsligt anerkendt i 1947 af retten i Uzès. Lauduns vine opnåede siden klassificering blandt Côtes-du-Rhône Villages vinene med kommunebenævnelse i 1967.

    2008 fusionerede man vinkældrene Chusclan og Laudun, hvilket skabte en ny enhed: ”Laudun, Chusclan vignerons.”


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1967
    Oprettelse af AOC Laudun
  3. Geografi

    Vindistriktet strækker ud over kommunerne Laudun, Saint Victor-la-Coste og Tresques, i Gard-departementet.

    Klima

    Klassisk middelhavsklima under påvirkning af Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Vinplanterne plantes på stenede eller sandede skråninger, i fattige jorder der dræner godt.

  5. Nøgletal de Laudun

    Produktionsområde

    537 hektar

    Totalproduktion

    21 068 hl

    Farver

    • 80% Rød
    • 18% Hvid
    • 2% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    39 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016