Grignan-les-Adhémar

Lieux d’histoire et de spiritualité

Etableret mellem lavendel- og timianmarker, eller olivenlunde, på gamle trøffelmarker, opsuger vinmarkerne aromaer, der er destilleret under det provencalske Drômes gavmilde sol.

  1. Evergreen oaks and pines set against a sky-blue background provide a setting worthy of the vines. Grignan les Adhémar is a secret garden – every discovery sparks a sense of wonder, and every time-out becomes a reverie.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    AOC Grignan-les-Adhémar området breder sig syd for Montélimar ud over hedelandskabsområderne på Rhônens venstre bred. Etableret mellem lavendel- og timianmarker, eller olivenlunde, på gamle trøffelmarker, opsuger vinmarkerne aromaer, der er destilleret under det provencalske Drômes gavmilde sol.

    Rigdommen ved dets arkitektoniske kulturarv øger kun charmen ved denne region, der er velsignet af guderne. På dens historiske og åndelige steder finder man rundt om hvert hjørne slotte, kirker og bymure, hængebroer, offentlige vaskehuse og statuer. Grignan, der var en egn, som Markisen af Sévigné værdsatte meget højt, og hvor hun bosatte sig indtil sin død, er en egn, der udstråler elegance og altid søger harmoni og den gode smag.

    Grignan-les-Adhémars’ vine, der dyrkes mellem Rhône-dalens nord og syd, har en dejlig balance mellem Grenache-druens kraft og Syrah-druens styrke. Denne AOC’s stil har markeret sig med årene, og illustrerer mere end nogensinde dens ry for at være en ”forførende vin.”

    ”De stedsegrønne ege og fyrretræer på baggrund af en blå himmel er et skattekammer for vinplanterne.
    Grignan-les-Adhémar: En hemmelig have, hvor hvert fund er betagende, hver pause en tid til dagdrømmerier.”

    Smagsvarianter




    AOC’ens rødvine fremstilles af Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre og Cinsault. Marselan-druen, der for nylig er blevet tilføjet til appellationen, tilfører noter af frugt og krydderier. Disse vine, med et farveregister der går fra fyrig rubinrød til mørkerød, med genskær af purpurviolet eller granatrød, udvikler en blidt krydret buket af røde og sorte bær og lakrids og krat. Nogle udtrykker blomsternoter, træagtige og ristede. Det er vine, der kan lagres i op til ti år, hvad angår de vine, der består hovedsagelig af Syrah.

    Rosévinene, der består af Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre og Cinsault, fremstilles ved presning eller tapning. Disse vine, der er frugtagtige (aromaer af små røde bær) og elegante, med nuancer, der på en og samme tid er friske og varme og har en god lang finish, udgør 20 % af den totale produktion. De bør drikkes inden for et år efter aftapning.

    Hvidvinene, sjældne men lovende, fremstilles på basis af druer, der har karakter af deres hedelandskabsterroir: Marsanne (der tilfører aromatisk styrke og elegance), Roussanne (for dens finesse, kompleksitet og den dejlige balance), Bourboulenc (for livskraften), Clairette (for friskheden og æblearomaerne), Grenache Blanc (for den lange finish og fylden) og Viognier (for de komplekse og kraftige aromaer af fersken, abrikos, honning og krydderier). Når de er unge, kan de værdsættes for deres friskhed. Med alderen vinder de, hvad angår mineralsk kvalitet.

  2. Historien

    De første vinstokke i Grignan-les-Adhémar blev plantet af fønikerne i det 5. århundrede f.kr. Regionen blev efterfølgende udviklet af romerne, og blev et af de rigeste og frodigste vinproducerende steder i antikkens og middelalderens Gallien, navnlig takket være Rhônens tilstedeværelse, denne værdifulde kommunikations- og transportrute.

    Vindistriktet genfødes reelt set i løbet af 1960’erne. Da det bliver klassificeret som VDQS (Vins Délimité de Qualité Supérieure) i 1964, dækker vinmarkerne imidlertid ikke mere end 365 hektar, mod 2.500 et århundrede tidligere. Det opnår AOC status den 27. juli 1973 under navnet Coteaux-de-Tricastin og bliver i 2010 til Grignan-les-Adhémar.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    2010
    Oprettelse af AOC Grignan-les-Adhémar
  3. Geografi

    Produktionsområdet for Grignan-les-Adhémar er beliggende ved Rhônens venstre bred, mellem Dauphiné og Provence, fra Montélimar til Saint Paul Trois Châteaux. Regionens landskab, der i høj grad er skovbevokset, værner om sporene fra sin fortids landbrug, hvor flere afgrøder blev dyrket side om side.

    Klima

    Middelhavsklima under påvirkning af Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Der er en stor geologisk forskelligartethed, der giver anledning til en ubegrænset mangfoldighed af vine.

    Undergrunden er primært leret kalksten eller sandet, men overfladen ændrer sig afhængig af området. Der er fire geologiske formationer, der udmærker sig inden for rammerne af appellations område:

    • Runde rullesten, ført med og glattet af Rhônen. Vinene fra disse jorder udmærker sig ved deres kompleksitet, deres fylde og mange udtryk.
    • Rhônens højtliggende terrasser (150 til 200 m), på leret kalkstensjorder, omgivet af grønklædte bakker. Fra disse geologiske formationer får vinene en elegance og afrundethed forenet med styrke.
    • Meget stenede områder eller ”grave.” I disse lerholdige områder er vinene udrustet med en fasthed og har mørke farver.
    • Alluviale terrasser langs med Rhônen. Vinene fra disse jorde er karakteriseret ved elegance og en blød smag.

  5. Nøgletal de Grignan-les-Adhémar

    Produktionsområde

    1 316 hektar

    Totalproduktion

    65 492 hl

    Farver

    • 76% Rød
    • 11% Hvid
    • 13% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    50 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016