Crozes-Hermitage

Det største vindistrikt blandt de nordlige appellationer

Fra Prêt-à-Porter… til luksus!

  1. A thirst-quenching charmer, Crozes-Hermitage is an open invitation to discover the freshness of its fruit and flowers. In these parts, springtime lasts for longer.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Fra Prêt-à-Porter… til luksus! Ved Rhônens venstre bred, på højde med den 45. breddegrad, folder vindistriktet Crozes-Hermitage sig ud. Dette, det største vindistrikt blandt de nordlige appellationer, strækker sig ud over 11 af Drômes kommuner.

    Denne prestigefulde cru, Crozes-Hermitage, findes som rødvin, frembragt på basis af Syrah, og en hvidvin der fremstilles af Roussane og Marsanne. Syrah tilbyder her en smuk balance mellem frugten og gavesyrerne. Rødvinene udvikler behagelige blomsteraromaer, selv om bestemte vinavlere spiller på charmeusens styrke. Crozes-Hermitage rødvinen fremstår som en elegant, balanceret og nydelsesfuld vin.

    smagsvarianter NYTTIGE ADRESSER




    Cru’ens rødvine låner fra Syrah-druen. Kraftige og bløde med en granatrød farve og en duft, der er sammensat af røde bær og blomsteraromaer. Crozes-Hermitage er vine, der kan opbevares i en middellang periode, og de kan nydes, fra de er helt unge. De er friske i de første år og opnår igennem årene noter af mere animalsk krydderi og af læder. Hvidvinen, der fremstillet af Marsanne og Roussanne, har smukke gyldne farver, er fyldige i munden, men er tørre og balancerede. De afslører også en køn blomsterbuket, der rummer stænk af tørrede frugter.

  2. Historien

    Appellationen Crozes-Hermitage blev stiftet i 1937. Den var dog begrænset til en enkelt kommune, hvor den bar navnet, grundet anseelsen den havde opnået takket være nogle jordlodder fastholdt som AOC Hermitage, Men, det var først i 1952, at dekretet kom til at omfatte de ti andre omkringliggende kommuner. Gennem mange år var dette område hovedsagelig dækket af frugtplantager (center og syd) eller af brakmarker (nord). Det var først efter appellationen blev udvidet, at vindistriktet voksede.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1952
    Oprettelse af AOC Crozes-Hermitage
  3. Geografi

    Vindistriktet Crozes-Hermitage er det største af de nordlige appellationer. Beliggende på den 45. breddegrad, strækker det sig over 11 kommuner i Drôme-departementet ved Rhônens venstre bred, nord, syd og vest for byen Tain-l’Hermitage. Det ligger 20 km nord for Valence og 3 km nord for byen Tain-l’Hermitage.

    Klima

    Klima: Vindistriktet Crozes-Hermitage, der strækker sig vidt, er underlagt en dobbelt påvirkning.
    I nord er der tempereret klima, med en næsten konstant vind, der blæser og udtørrer luften langs Rhône-korridoren. Når den kommer fra nord, bringer den smukt vejr og brise om sommeren, men den fører en isnende kulde med sig om vinteren. Når den kommer fra syd, varsler den almindeligvis stormfuldt uvejr. Dette kan gøre klimaet næsten uudholdeligt, især om sommeren.
    Fra og med denne breddegrad kan man mærke middelhavsklimaets indflydelse. De mange årlige solskinstimer (cirka 2.400 timer i Valence) fordobles i de varme og tørre somre, med en gennemsnitstemperatur på 20 °C i juli. Vintrene, der er kolde med måde, er af typen semi-fastlandsklima. Den årlige regnmåling er moderat, og regn er særlig vigtig ved sommerens afslutning (særligt i september grundet Cevennerne-effekten eller Cevenol-uvejr, der udøser voldsomt regnvejr).

  4. Jorderne

    Vindistriktet er stort, og jorderne er ganske forskellige. Det vigtigste område, der er beliggende syd og øst for Tain-l'Hermitage, er formet af tykke lag af valsede skærver fra forskellige istider blandet med rødler og har formet relativt flade overfladeforhold, der kaldes plateauer eller terrasser (Chassis, Sept Chemins). I nordvest finder man terroirer, hvor bjergsidernes overfladeforhold er ret stejle. Mod Larnage og Crozes-Hermitage er det en stenet terrasse dækket med løss eller hvidt kaolinsand; de nordlige kommuner (Erôme, Serves og Gervans) er beliggende på granitjorder, der ligeledes er dækket af løss.

  5. Crozes-Hermitage Nøgletal

    Produktionsområde

    1 683 hektar

    Totalproduktion

    80 314 hl

    Farver

    • 92% Rød
    • 8% Hvid

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    48 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016