Côtes du Vivarais

"hjertevarme vine"

Vindistriktet henter sin livskraft i Plateau des Gras (Gras’ højslette), der er delt af to af Ardèches spektakulære bjergpas, i hjertet af det kuperede landskab, Grands Causses.

  1. "Terre de lumières, riche de tant de couleurs. Autant de nuances que de combinaison de notes musicales possibles. Le vin chante la nature. La nature chante le vin. Melodies gustatives et sensorielles"
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Côtes-du-Vivarais-vinene, der fremstilles i det sydlige Ardèche på et rustik terroir, hvor vinplanter står side om side med oliventræer og stenege, er et godt billede på deres egn, der er rig på mineraler og lidenskabelig. Vindistriktet henter sin livskraft i Plateau des Gras (Gras’ højslette), der er delt af to af Ardèches spektakulære bjergpas, i hjertet af det kuperede landskab, Grands Causses.

    Regionens undergrund, der er formet af underjordiske vandløb igennem mere end 15.000 år, rummer fabelagtige skjulte skatte: grotter, avens (kløfter) og karst-kilder (Vauclusianske kilder). Aven d'Orgnac (Orgnac-kløften), denne usædvanlige kløft, der er blandt de største huler i verden, blev udnævnt til Grand site de France i 2004.

    Det er med lysten til at bevare naturens vidunderlige gaver men samtidig hele tiden at efterstræbe en høj kvalitet, at Côtes-du-Vivarais’ vinavlere inviterer dig til at opleve og udforske deres "hjertevarme vine.”

    Smagsvarianter




    De druesorter der bruges til AOC Côtes-du-Vivarais er for rødvinene som følger: Grenache og Syrah, for rosévinene: Grenache og Syrah, Cinsault, og for hvidvinene: Clairette, Grenache Blanc og Marsanne.

    AOC’ens rødvine har aromaer af sorte bær og krydderier, ret kraftige garvesyrer og en dejlig friskhed. De får deres karakter fra Grenache-druen, der tilfører dem struktur, og Syrah-druen giver dem deres pikante karaktertræk. De forskellige vine har forskellige farver (intens rød, rød-violet) og aromaer.

    De friske rosévine, der fremstilles på de samme druesorter som rødvinene, har vedvarende farve og aromaer takker være tilstedeværelsen af Grenache-druen.

    Druesorterne Marsanne og Grenache giver appellationens hvidvine en overraskende mineralsk kvalitet og friskhed.

  2. Historien

    Der blevet fundet spor efter den galliske stamme, Helviens vindyrkning, som var bosat her for mere end 2000 år siden, mellem Rhônen og Cevennerne. Ikke desto mindre blev anlæggelsen reelt set udviklet i middelalderen.

    I slutningen af det 16. århundrede roste Olivier de Serres, den moderne agronomis fader, Vivarais’ vine, ”så fine og elegante, at der ikke er behov for at lede andetsteds,” sagde han. Dette vindistrikts talrige og rustikke druer, der kan modstå sygdomme og frost, gav mulighed for en rig og økonomisk fordelagtig produktion.

    I begyndelsen af det 20. århundrede organiserede vinavlerne sig og oprettede kooperative vinkældre, der stadig den dag i dag omdanner størstedelen af høsten til vin. I slutningen af 1950’erne tog en håndfuld udfordringen at vedholde kvaliteten op. Vinmarkerne blev nyplantet med ædle druesorter, og man forsøgte at tilpasse druesorterne til jorderne: Grenache Noir og Syrah til rødvine, og Grenache Blanc og Marsanne til hvidvine.

    Ardèches vinavleres modernisering af vindistriktet gav dem mulighed for at opnå VDQSC-status (Vin Délimité de Qualité Supérieure) i 1962. Deres talent og langvarige anstrengelser blev belønnet i 1999 med klassificeringen af Côtes-du-Vivarais-vinene som AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1999
    Oprettelse af AOC Côtes du Vivarais
  3. Geografi

    Vindistriktet AOC Côtes-du-Vivarais strækker sig på begge sider ud over Ardèches bjergpas på Gras’ højslette i 250 meters højde over havoverfladen. Appellationens område breder sig ud over 14 kommuner, hvoraf 9 er beliggende i Ardèche-departementet og 5 i Gard.

    Klima

    Middelhavsklima med en fastlandsklimatendens, med påvirkning fra Mistralvinden.

  4. Jorderne

    Mergelholdig eller kalksten, lavvandet. En overflod af bunker af småsten gør det muligt for vinplanterne at udnytte den tidlige opvarmning af jorden om foråret og om natten nyde godt af den varme, der ophobes i løbet af dagen.

  5. Nøgletal de Côtes du Vivarais

    Produktionsområde

    220 hektar

    Totalproduktion

    9 712 hl

    Farver

    • 52% Rød
    • 6% Hvid
    • 42% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    44 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016