Côtes du Rhône régional

Følg strømmen! der er en vigtig korridor mellem middelhavsregionen og det nordlige Europa

  1. Følg strømmen! Langs med sine bugtninger og sine bløde brinker trives appellationen Côtes-du-Rhônes vindistrikt i 171 kommuner og i jorder, der er frugtbare og varierede… under den samme gavmilde sol. Tag tiden til at udforske dem, lad dig overraske af deres mangfoldighed, deres styrke og deres karakter. Blandt dem afslører man ofte uventede guldklumper. AOC Côte-du-Rhônes vinavlere arbejder sammen hver eneste dag med det mål, at garantere dig deres druers bedste vine. For en ting er sikkert, denne AOC’s overvejende røde vine er alle fyldige, udsøgte, velsmagende og krydrede.

    Smagsvarianter




    Appellation anerkender i alt 21 druesorter. Det er helt sikkert, at klimaforholdene og jordernes karakter har betinget deres anlæggelse. Men, udvælgelsen af druerne for deres særegne kvaliteter, og finessen værdien ved deres sammensætning, det er frem for alt frugten af alle AOC’ens vinavleres arbejde. Kernen i deres anstrengelser er at opnå balance og harmoni i hver enkelt flaske.

    I rødvinen tilfører Grenache-druen, der er basisdruen, frugtsmag, varme og afrundethed. Syrah og Mourvèdre tilfører vinen krydrede aromaer, en understøttet farve og struktur, der gør dem egnet til lagring.

    Cinsault tilfører finesse og gør det muligt at frembringe rosévine og frugtagtige unge vine. Hvidvinene forener aromaer og friskhed takket være sammenblandingen af forskellige druesorter, så som Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Clairette, og/eller Viognier.

    Stadigvæk på vinavlernes foranledning blev et nyt appellationsdekret vedtaget i 1996, hvor målet var at styrke Côtes-du-Rhône-vinenes karakteristika. For rødvinene og rosévinene skal Grenache udgøre minimum 40 % af druesammensætningen (med undtagelse af vinprodukter i det nordlige Rhône-område, der er fremstillet på basis af Syrah).

    På samme måde for hvidvinene skal 80 % af druesammensætningen bestå af grøn Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc og Viognier.

  2. Historien

    En sand historie fra flodbredden! Rhône-dalen har altid været en vigtig korridor mellem middelhavsregionen og det nordlige eller atlantiske Europa. Den meget udbytterige arkæologiske forskning der er gennemført i regionen, i samarbejde med historisk forskning, fastslår, at Côtes-du-Rhône var en af de første vinproducerende regioner i verden. Fra år 125 f.kr. grundlagde romerne byen og vindistriktet Vienne. De plantede vinplanterne og byggede de små murer, der beskytter terrasserne. De gjorde denne region til en af de smukkeste i det galliske Narbonensis. Fra middelalderen og frem til og med renæssancen finder man spor efter vinproduktion i forskellige skrevne dokumenter. Det 17. og det 18. århundrede markerer et fremskridt inden for Rhône-områdets vindyrkning. Vindistriktet begynder at blive eksporteret. I det 17. århundrede er "Coste du Rhône" navnet på et distrikt i Viguerie d'Uzès (Gard), hvor vinene er berømte. I 1650 beskytter et en bestemmelse deres ægthed og deres kvalitet. Et fransk kongeligt edikt foreskriver i 1737, at alle fustager, der er beregnet på salg og transport, skal være brandmærket med bogstaverne "C.D.R." Det er først i midten af det 19. århundrede, at Côte-du-Rhône bliver til Côtes-du-Rhône og bredder sig ud over vingårdene, der er beliggende ved Rhônens venstre flodbred. Denne anseelse, der opnås i løbet af århundrederne, godkendes af Tribunaux de Grande Instance de Tournon et d'Uzès i 1936. Under påvirkning af Baron Le Roy – en dristig og visionær mand – forstærkes denne anseelse og tager form i 1937 ved stadfæstelsen af AOC-betegnelsen (Appellation d'Origine Contrôlée/kontrolleret oprindelsesbetegnelse) Côtes-du-Rhône.
    I 2004 strækker appellationen Côtes-du-Rhônes område sig ud over 10 nye kommuner, der bidrager til frembringelsen af vinene AOC Côtes-du-Rhône (ni i Gard og en i Vaucluse).


    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1937
    Oprettelse af AOC Côtes du Rhône régional
  3. Geografi

    Appellationens vindistrikt strækker sig fra Vienne til Avignon. Appellationen Côtes-du-Rhône omfatter 171 kommuner i seks departementer (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône og Vaucluse), et areal på cirka 44.000 hektar.

    Klima

    Et klima der er påvirket af Middelhavet. Vindistriktet nyder frem for alt godt af et ekstraordinært klima fordelt på de fire årstider, beroliget og stabiliseret af Mistralvinden: to tørre årstider (en kort om vinteren og en meget lang om sommeren); to regnfulde årstider, en om efteråret (med meget kraftige regnskyl), og en om foråret. Somrene er varme og tørre og er forbundet med stigningen i subtropiske højtryk afbrudt af undertiden kraftige, stormfulde episoder. Vintrene er milde. Nedbør er ikke hyppigt, og det sner sjældent.

  4. Jorderne

    Den lokale appellation sammenfører 5 hovedtyper jorder.
    Jorder med småsten på lerbund, stenede jorder og jorder med spredte sten (på klippeskråningerne) yder vinrankerne en regelmæssig vandforsyning og restitution i løbet af natten fra heden, der ophobes om dagen af småstenene. De er specielt gode til at fremstille vine til lagring.

    Løss-jorder og sandede jorder yder en mere kontrastfyldt vandforsyning. De passer bedre til udformningen af hvidvine og rosévine samt til lettere rødvine.

  5. Côtes du Rhone Nøgletal

    Produktionsområde

    32 036 hektar

    Totalproduktion

    1 472 035 hl

    Farver

    • 87% Rød
    • 6% Hvid
    • 7% Rosé

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    46 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016