Côte-Rôtie

Her er der ingen jævne skråninger.

Côte-Rôtie vinene deres natur fra appellationens bjergsiders ekstreme lodrethed,

  1. A model of organisation, Côte-Rôtie is all finesse and elegance and unqualified charm, sculpted from time and knowledge. Côte-Rôtie, an astounding AOC.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Her er der ingen jævne skråninger.: Ved Rhônens højre bred får Côte-Rôtie vinene deres natur fra appellationens bjergsiders ekstreme lodrethed, nogle gange med en hældning på over 60 grader.

    Vindistriktet, der er meget smalt, er anlagt på store terrasser med kun nogle få snes vinstokke. Denne appellation, der er beliggende nogle få kilometer fra Lyon, er den nordligste i Rhône-dalen. Côte-Rôtie er dyrket, udviklet og beskyttet af ProbusUne-centuriens cirka hundrede passionerede vinavlere, der arbejder i vindistriktet og på dets 60 ejendomme.
    Denne prestigefulde vinsort, der kommer fra Syrah-druen, der, når den knyttes til Viognier-druen, muliggør ekstraordinære fine aromaer og raffinerede garvesyrer.
    Dens rubinrøde farve, dens komplekse og elegant krydrede duft af bær og violer og dens fornemme karakter skaber en meget udsøgt vin… I januar, og siden 1928, er Marché aux vins d’Ampuis denne appellations MØDESTED, der ikke er til at komme uden om.

    smagsvarianter Côte-Rôtie




    Côte-Rôtie er den eneste røde vinsort i det nordlige Côtes-du-Rhône, der planter Viognier (op til 20 %) sammen med Syrah.
    Syrah-druen giver kvalitetsvine, meget farverige og rige på garvesyrer.
    I Côte-Rôtie tilfører Viognier-druen Syrah-druen finesse og aromaer. Cru’ens farve er en dyb rubinrød.
    Dens duft kan variere fra bær – røde og sorte – til noter af violer eller krydderier. Det er en fornem og kraftig vin, der kan lagres, og den kan nogle gange pryde sig med noter af ædle træsorter, underskov, læder, tobak eller kaffe.
    Den har en lang finish, er perfekt balanceret og er ret fed.

  2. Historien

    Allerede for totusind år siden priste de romerske forfattere, Martial og Plinius d. Ældre, og grækeren Plutark, vinene fra Côte-Rôtie under navnet ”vin viennois.” De første skrevne dokumenter handler akkurat om Ampuis og Côte-Rôtie, og de er dateret i det 6. århundrede.
    I middelalderen og i renæssancen steg vinene fra Ampuis' rygte igen, og i det 18. århundrede bemærker man forsendelser af vine fra Côte-Rôtie til de engelske, russiske, prøjsiske og, naturligvis, de franske fyrsteborde. Vindistriktet nåede sit højdepunkt i1890. De mindste krumninger på de solbelyste bjergsider er nu opdyrket.
    Mens vindistriktet modstod angreb fra vinlusen og andre sygdomme, rev første verdenskrig, år 1914-1918, 150 af vindistriktets vinavlere bort, og dømte en del af bjergsiderne til forsømmelse.
    I 1960 var der kun en tres hektar, der var brugt til produktion. Årene 1980’erne betød vindistriktets sande opblomstring. Appellationen lærte en ny dynamik at kende og opnåede international anseelse.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1940
    Oprettelse af AOC Côte-Rôtie
  3. Geografi

    Côte-Rôtie vindistriktet er beliggende på bjergsiderne på Rhônens højre bred og dækker tre produktionsområder: Saint-Cyr-sur-Rhône, Ampuis og Tupin-Semons. Vindistriktet ligger mellem 180 og 325 meter over havets overflade. Det omfatter 73 klassificerede stednavne.

    Klima

    Appellationen, der er orienteret mod syd og meget lidt følsom over for vinde fra nord, byder på de karakteristiske træk for et tempereret fastlandsklima, kaldet "Lyonnais." Det vil sige, at vintrene er tempererede, somrene er varme og nedbøren er forholdsvis regelmæssig. ”Middelhavsindflydelsen” lader sig mærke ved en ”udtørrende” vind fra syd.

  4. Jorderne

    Côte-Rôties meget stejle bjergsiders skråninger kan nogle gange være mere end 60 grader. Stort set alle dens vinmarker er placeres på metamorfe klipper. Det er trykket og temperaturen, højest i appellationens syd, der har hjulpet til skabelsen af tre distinkte områder: I nord, glimmerskifer, i syd, gnejs, og i det yderligste sydøst, migmatite.
    I Côte-Rôtie har grundfjeldene talrige brud, der giver vinplanternes rødder adgang til vand og næringsstoffer.

  5. Côte-Rôtie Nøgletal

    Produktionsområde

    308 hektar

    Totalproduktion

    12 606 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    41 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016