Cornas

”brændt jord”

De stejle bjergsider, der vender direkte mod syd, danner et naturligt amfiteater, der beskytter vinplanterne mod de kolde vinde.

  1. Secretive and steep-sloped, Cornas will reward patience and curiosity, eventually unveiling its rich complexity.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    På Rhônens højre bred er vindistriktet anlagt på Massif Centrals østlige bjergside, i kommunen Cornas. De stejle bjergsider, der vender direkte mod syd, danner et naturligt amfiteater, der beskytter vinplanterne mod de kolde vinde. På keltisk betyder Cornas i øvrigt ”brændt jord.” Denne beliggenhed gør det muligt at få en tidlig modning, og det er derfor, appellationen er den første røde høst i det nordlige Côtes du Rhône.
    Syrah-druen, appellationens eneste drue, udtrykker her hele sin kraft. Cornas er en meget mørk rødvin, næsten sort, med genskær af violblå, når den er ung, og den bliver ravgul, som den ældes. Det er en af Frankrigs kraftigste vine. Det er vine der er fremragende til lagring, hvor garvesyrerne afrundes med tiden, og det er vine, der vil udvikle aromaer af sorte bær, med en finish der er krydret og ”lakridset.”

    smagsvarianter VINRUTER




    Som alle de nordlige røde vinsorter er Cornas udviklet på basis af Syrah-druen, der er den eneste godkendte drue på hele appellationens område. Egnen giver den mulighed for at udtrykke sin kraft, og den tilfører disse vine en rig substans og en mørk næsten sort farve. Disse vine, der kan lagres længe, rummer aromaer af sorte bær, der når de ældes tilegner sig en krydret og ”lakridset” afslutning, efterhånden som garvesyrerne afrundes. Fra ristet chokolade, når de er unge, udvikler AOC’ens vine sig mod aromaer af læder, moskus, peber og trøfler som de ældes.

  2. Historien

    Vindistriktet Cornas har eksisteret siden antikken. Dets opbygning i terrasser med de små mure er sandsynligvis romernes værk. Ifølge legenden smagte Karl den Store selv vinen, da han kom igennem Cornas i 840, og værdsatte den i så høj grad, at han fik sendt den til sin residens i Aix-la-Chapelle. Senere hen blev Saint Louis, Louis XI, Charles Quint, Richelieu og Louis XV del af dette vindistrikts berømte skare af beundrere. Det første skrevne dokument, der omhandler eksistensen af vine fra Cornas dukkede op i det 10. århundrede, hvor en kannik fra Viviers hentyder til Cornas kirke ”omgivet af vinplanter.” I 1763 beretter et dokument om produktion i Cornas af en ”kraftig vin.” Distriktet fik tildelt appellationen i 1938. Den var dog begrænset til 100 hektar på én egn i kommunen. Efter 1960 tog distriktet fart igen og firdoblede sit volumen.

    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1938
    Oprettelse af AOC Cornas
  3. Geografi

    Appellationens område, der er beliggende 125 til 400 m over havoverfladen, er begrænset til én kommune, Cornas, i departementet Ardèche, på Rhônens højre bred, 7 km fra Valence og 12 km fra Tournon. Den støder i nord op til Saint-Joseph og i syd til Saint-Peray.

    Klima

    Stærk middelhavspåvirkning. Appellationens terroir, der er beliggende stik syd og meget stejlt, er meget solrigt.

  4. Jorderne

    Terroiret udgøres af en halvkreds af høje, der vender direkte mod syd og sydvest, der beskytter vindistriktet mod Mistralvinden og følgelig mod de voldsomme temperaturforskelle. Vingårdene er plantet her på de stejle bjergsider, på hvilke der er blevet anlagt smalle ustabile terrasser, ”chaillées.” Jorden er primært sammensat af granit, ofte opløst, hvilket resulterer i leret sand, der kaldet ”gores, og beliggende mellem to kalkstensspalter (Rocher de Crussol og Rocher de Rochepertuis). Til disse gores tilføjes et dynddepot, med en undtagelse i nord, hvor kalksten dominerer.

  5. Cornas Nøgletal

    Produktionsområde

    145 hektar

    Totalproduktion

    5 236 hl

    Farver

    • 100% Rød

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    36 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016