Condrieu

Denne appellation er den nordligste i Rhône-dalen, hvad angår hvidvine

  1. A plentiful stash of flowers and fruit, Condrieu has a temperament as big as its terroir is small. A constant starburst of fragrances and flavours. Heady pleasure indeed.
    Christophe Tassan

    Sommelier Ambassadeur du Rhône

    Da Viognier-druen var nær ved at forsvinde i 1950’erne, var det nogle af appellationens vinavleres passion, der gjorde det muligt at holde den i live, så den kunne opleve en renæssance i 1980’erne. I dag dækker AOC’en et areal på 110 hektar og er blevet et internationalt referencepunkt, særligt i USA.

    Condrieu, der kommer udelukkende fra den kapriciøse og subtile Viognier-drue er gylden, delikat og aromatisk, er bedst, når den er ung.Den er en indfødt Condrieu-drue (ifølge visse kilder stammer den fra Dalmatien), hvor legenden siger, at udviklingen af dens dyrkning blev tilskyndet af Probus (Markus Aurelius Probus, romersk kejser). Den er rund i smagen og dens robuste konsistens afslører aromaer af fersken og viol.

    smagsvarianter Condrieu




    En eneste druesort bruges i udarbejdelsen af Condrieus vine, Viognier-druen (her link til drue-data). Denne unikke drue tilfører vinen en cremet konsistens og fylde. I glasset er dens farve en bleg guldfarve med genskær af grønt. Condieu, der er frisk men meget velduftende, har noter af blomster og af viol, eller frugter som mango og abrikos. Når den er på sit højdepunkt udsender den anstrøg af moskus, honningkage og tobak. Denne vin, der er følsom over for iltning, bør nydes, mens den er ung.

  2. Historie

    Dyrkningen af Viognier-druen går tilbage til den græske tidsalder (hvoraf den mulige dalmatiske oprindelse). Kejser Domitian (romersk kejser) beordrede den revet op, da han mente, at vin forringede soldaterne og hans følge, omkring år 92 e.kr.. Omkring år 280 e.kr. fik kejser Probus vinplanterne genplantet, hvor han deklarerede at vinen forbedrede mændene. Condrieu var først en gallo-romansk landsby og blev så kirken i Lyons ejendom.

    I det 12. århundrede fik ærkebiskoppen bygget et slot, der stadig den dag i dag dominerer byen, så man kunne holde stand over for utallige angreb. Condrieu, ligesom Saint-Michel og Vérin, er efterfølgende hjem for Rhônens modige flodskippere, der igennem århundrederne sikrede den maritime transport mellem Lyon og Beaucaire.

    Condrieus vine har nydt et godt ry for kvalitet gennem generationer. Paverne i Avignon satte allerede stor pris på den. Vindistriktet oplevede efterfølgende vanskelige tider: vinlusen, første verdenskrig 1914-18, krisen i 1930’erne og industrialiseringen medførte næsten, at distriktet blev forladt. For nylig kaldte Curnonsky hvidvinen en af de største hvidvine i Frankrig. I 1950’erne forsvandt Condrieus vinmarked, det ældste i regionen, slet og ret grundet mangel på vinavlere. Der var snart kun en halv snes hektarer opdyrket af de 170 der var bestemt ved AOC'ens oprettelse. I 1940 vedrørte AOC’en kun 3 kommuner: Condrieu, Vérin og Saint Michel. I 1967 strakte den sig ud over fire nabolandsbyer, Chavanay, Saint-Pierre-de-Boeuf, Malleval og Limony, med et samlet areal på 387 hektar, men, det opdyrkede areal var kun en halv snes hektarer. Men nogle enkel passionerede Viognier-vinavlere vedligeholdt distriktet, og det blev genfødt i 1980’erne. Man nyplantede de forladte bjergsider og genopførte de små mure. I 1986 foretog Condrieus vinavlere en sidste ændring på appellationens område.
    En tredjedel af arealet blev taget fra, for kun at beholde de bedst belyste bjergsider, der hvor Viognier-druen kan opnå den bedste modning.



    Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

    1940
    Oprettelse af AOC Condrieu

    Christine Vernay : "Pour faire vivre ce terroir, je l’ai beaucoup exploré."

    « Condrieu, Côte Rôtie, Saint Joseph, Hermitage, Saint Peray et Cornas : du terroir, du terroir, du terroir ! »   Une histoire de famille… « Je n’étais pas destinée à reprendre le ...

    Inter Rhône Lire l'article
  3. Géografi

    Appellationens vindistrikt er beliggende 40 km syd for Lyon og 10 km fra Vienne. Det strækker sig ud over cirka 100 hektar, hvor 3 departementer mødes. Det er spredt ud over 7 kommuner, Condrieu, Saint Michel sur Rhône, Vérin, Chavanay, Saint Pierre de Boeuf, Malleval og Limony, i departementerne Rhône, Loire og Ardèche.

    Klima

    Et klima der er påvirket af fastlandsklimaet, som i Lyon, med mindre indflydelse fra middelhavsklimaet. Men, temperaturerne er meget høje, grundet beliggenheden og de stenede jorder, der ophober heden.

  4. Jorderne

    Rhône-dalens højre bred, mellem Saint-Romain-en-Gal og Serrières, er karakteriseret ved forekomsten af en yderst modsætningsfyldt topografi: Dens nylige aflejringer fra Rhônen og dens terrasser uden relief støder sammen med de meget skarpe skråninger, der sikrer passagen mellem disse sidstnævnte og “Pélussin-plateauet.” Vindistriktet voksede her, hvor det klyngede sig til grundfjeldene takket være de talrige og smalle ”chayées,” der har brug for konstant omsorg og pleje.

    Siden den palæozoiske tidsalder har klipperne været underkastet talrige forandringer. (Kemiske ændringer = ikke særlig glamourøst) I dag findes granitten i de dybest liggende dele af overfladelagene. Indeni den forandrede kant har klippen et let smuldrende og sprødt udseende, og brudene er meget lerholdige.

    Disse spalter er et perfekt sted for planterne at slå rod og her sikres vinplanterne fra Condrieu et godt helbred, særlig på grund af de vandreserver der tilvejebringes af leret. Denne kants overflade, aldrig tyk på skråningerne, består af forandrede eller intakte mineraler af fragmenter af klipper og ler. Chayé’erne, terrasserne bevarer denne sektion, som giver mulighed for dannelsen af en jord, der er rigere på organiske stoffer.

  5. Condrieu nøgletal

    Produktionsområde

    192 hektar

    Totalproduktion

    7 443 hl

    Gennemsnitligt opnået
    afkast

    39 hl/ha

    *Export figures according to the most recent research

    Source : Harvest statement 2016