Chusclan

Côtes du Rhône Villages

Chusclan er en charmerende lille købstad ved Rhônens højre bred, der har lagt navn til disse vine med et godt omdømme og en lang historie.

 1. Rooted in geological strata, the vines of Chusclan make use of every cranny in their terroir to draw up the sap that makes its wines delicate and smooth.
  Christophe Tassan

  Sommelier Ambassadeur du Rhône

  Chusclan er en charmerende lille købstad ved Rhônens højre bred, der har lagt navn til Côtes-du-Rhône Villages Chusclan. Det er vine, der har et godt omdømme og en lang historie. Takket være Maréchal de Grammonts opskrift var de moderne under Louis den 14.. Og denne opskrift, Kanin Arbousset, der stadig er en del af vindistriktets kulinariske kulturarv, gjorde, at de vandt hæder og ære et århundrede senere. Fra havnebyen Roquemaure blev vinene sendt i tønder brændemærket med bogstaverne C.D.R (Côtes du Rhône) for at blive hældt op ved de store kongelige hoffer i Europa. I vore dage fortsætter de med at charmere. For dette lille vindistrikt på cirka 250 hektar dyrker kunsten at gøre det godt. Her har vinavlerne opdyrket bjergsiderne og terrasserne, der er fyldt med valsede småsten, for at få deres Grenache-, Syrah- og Mourvèdre-druer, appellationens tre store druesorter, til at gro her. Deres trio giver farverige rødvine, med noter af røde bær, sorte bær og krydderier, der samtidig er velafrundede, bløde og fyldige. De er mindre kraftige en visse af deres sidestykker, og de kan nydes, mens de er unge eller efter to til tre års lagring, afhængig af årgangen. De vil friste of fortrylle de vinelskere, der sætter pris på soldrukne vine, der er drikkeklar. En anden af vindistriktets topvine er rosévinen. Selvom den kun udgør et lille udsnit af produktionen, er den absolut fremtrædende og fremragende. Det er faktisk rosévinene, der har dannet grundlag for vindistriktets ry. Rosévinene, der dyrkes på terroirer, der består af sandet lerjord, er overraskende dristige. De har en lyserød farve og aromaer af røde bær, sågar krydderier, men smagen er frisk og intens. Det er skatte, som dette vindistrikt rummer, der er godt beliggende i Gard-departementet.

  Smag og aromaer
  Med minimum 50 % Grenache og minimum 20 % Syrah og/eller Mourvèdre, har Chusclans rødvine et relativt højt alkoholindhold med en smuk mørkerød farve. De kan i øvrigt indeholde op til 20 % af appellationens andre tilladte druesorter. Berusende vine der har aromaer af røde bær og krydderier.
  Chuslcans rosévine, der fremstilles ved tapning, har aromaer af grapefrugt og skovbær. De indeholder minimum 50 % Grenache og 20 % Syrah og/eller Mourvèdre. De andre tilladte druesorter må ikke overskride et 20 % af druesammensætningen. De grønne druesorter (Grenache, Clairette, Marsellan, Roussanne, Bourboulenc og Viognier) må maksimalt udgøre 20 % af sammensætningen.
  Rødvinenes alkoholindhold skal minimum være 12,5 %, for rosévinene skal det minimum være 12 %. Disse vine kan lagres i en mellemlang periode, men de bør drikkes inden deres femårs fødselsdag.

 2. Historien

  Landsbyen har været beboet fra meget tidlig tid, og man har her fundet kårder, der stammer tilbage fra bronzealderen, armbånd og en gravhøj. I det 17. århundrede var landsbyen en besiddelse, der tilhørt Vigueriet (en middelalderlig administrativ retskreds) i Uzès, der bar navnet « Côte du Rhône ».

  Chusclan-vinene har et ry, der går mange år tilbage i tiden. I det 17. århundrede priste Olivier de Serres deres værd. Deres glade og solrige karakter glædede Madame de Sévignés bekendte, og hun omtaler dem i et brev til sin datter: ”Den gode abbed ønskede at drikke denne vin, da han mente, den ville forlænge hans liv med ti år; denne tanke glædede ham, både tanken om Chusclan-vinen og det, at han kunne blive ung igen…”

  Chusclan fik titlen Côtes-du-Rhône Chusclan i 1947, og siden Côtes-du-Rhône Villages Chusclan i 1967 for rosévinene og i 1971 for rødvinene.


  Se licitationsbetingelserne for appellationen (INAO)

  1967
  Oprettelse af AOC Chusclan
 3. Geografi

  Vindistriktet strækker sig ud over kommunerne Chusclan, Codolet, Orsan, Saint Etienne des Sorts og Bagnols sur Cèze, i Gard-departementet.

  Klima

  Et klima der er påvirket af Middelhavet, modificeret af Mistralvinden.

 4. Jorderne

  Appellationen dækker stenede skråninger og terrasser og nogle sandede områder. Geologien er varieret: mergelholdig kalksten, massive sandsten, alluviaer.

 5. Nøgletal de Chusclan

  Produktionsområde

  260 hektar

  Totalproduktion

  10 543 hl

  Farver

  • 96% Rød
  • 4% Rosé

  Gennemsnitligt opnået
  afkast

  40 hl/ha

  *Export figures according to the most recent research

  Source : Harvest statement 2016